Kari Kurír

63. szám

1996. szeptember 16.

A JATE Bölcsészettudományi Karának tájékoztató folyóirata

Elektronikus változat:

http://www.arts.u-szeged.hu/kurir


Információk

1. Tájékoztató az 1996-1997. tanév I. félévére vonatkozó tudnivalókról

Rektori engedélyes vizsgák szeptember 16-23-ig tehetõk. A kérvények leadási határideje leckekönyvvel együtt legkésõbb szeptember 16-án déli 12 óra. Rektori engedéllyel vizsgázhat az a hallgató, aki két sikertelen utóvizsgája után vizsgázni akar, vagy aki bármely vizsgáját június 21-ig illetve az õszi vizsganapok végéig nem tudta teljesíteni. Az idegennyelv szakosok alapvizsgája csak egyszer ismételhetõ. Nem elégtelen osztályzatot nem lehet újabb vizsgával javítani.

Az 1996/1997. tanév szorgalmi idõszaka 1996. szeptember 16-án kezdõdik a tanrendi órák megtartásával, beiratkozással és kurzusfelvétellel.

A beiratkozás menetrendje a következõ:

I. évfolyam: a felvételi kiértesítés szerint szakonként 1996. szeptember 12-13.

II. évfolyam: szeptember 16.

III. évfolyam: szeptember 17.

IV. évfolyam: szeptember 18.

V. évfolyam: szeptember 19.

A kurzusfelvétel szeptember 27-ig tart. Kurzust csak a kurzusfelvétel ideje alatt, kizárólag tanári ellenjegyzéssel lehet töröltetni. Minden felvett és nem törölt kurzust teljesíteni kell!

A tanrendi változásokat és órarendi adatokat szeptember 21-ig lehet rögzíteni a tanszéki számítógépeken (új kurzus, új elõadó, új csoport, stb.). Külsõ óradíjas igényeket az elmúlt félévi engedélyezett keretekig tudunk elfogadni. A mellékelt óradíjigénylõ lapot szeptember 16-ig kérjük visszaküldeni a Tanulmányi Osztályra.

2. Az Egyetem utcai épületben az Auditórium Maximum, az V., VI., VII. IX. terem, valamint a Petõfi sugárúti épület I. sz. terem felújítása elkészült. A termek technikai fel-szerelése, a FEFA-pályázaton elnyert technikai berendezések üzembe állítása a félév során folyamatosan történik meg. A termekben elhelyezendõ értékes technikai berendezések, valamint a termek állagának megóvása érdekében a felsorolt termek állandóan zárva lesznek, csak elõre bejelentett foglalkozások megtartását engedélyezzük. A termek használatát a Dékáni Hivatalban Kothencz Mihálynál kell igényelni, és a kulcsokat a leadott nyilvántartás alapján, aláírás ellenében lehet a portán (Auditórium Maximum, VII. terem, IX. terem, Petõfi sugárúti I. sz. terem) illetve az illetékes tanszékeken (V. terem - Angol Nyelvi és Irodalmi Tanszék, VI. terem - Francia Nyelvi és Irodalmi Tanszék) elkérni. Az említett termeket minden óra után be kell zárni, és a foglalkozást vezetõ oktató vagy megbízottja a kulcsot köteles leadni a portán illetve az adott tanszéki irodában. A termek használatával kapcsolatos rendelkezéseket a Dékáni Hivatal szigorúan be fogja tartatni.

3. A földszinti PC Labort tíz új számítógéppel szereltük fel, amelyek segítségével a bölcsész-kari hallgatók számára elérhetõvé válik az Internet használata (benne: elektronikus levelezés /E-mail/, gopher, ftp, telnet szolgáltatások a Minuet program segítségével). Az új számító-gépek kizárólag erre a célra használhatók, szövegszerkesztésre nem. A bölcsészkari hallgatók egy esztendõre szóló hallgatói azonosító kártyát kapnak, amelynek segítségével a PC labort szabadon használhatják. Emellett új linuxos szervergépet állítottunk üzembe, amelynek mars.arts.u-szeged.hu a címe. Hallgatói és oktatói azonosítók igénylése a nyilvánosan elhelyezett igénylõlapok segítségével történik majd, amelyeket a Pályázati Irodába kell eljuttatni Szántó József rendszergazda nevére.

4. A Kari Tanács elsõ ülésére elõreláthatólag szeptember 26-án, csütörtökön 10 órától kerül sor.


Személyi hírek

1. Személyi változások

- A Dékáni Hivatalban Tajti Jánosné felügyeli mindazokat a kéréseket és panaszokat, amelyek a bölcsészkari épületekben a Dékáni Hivatalhoz tartozó helyiségek ellátásával, állagával, fenntartásával kapcsolatosak.

- Szita Ildikó eltávozott a Tanulmányi Osztályról, helyére Lengyelné Kafka Erika került, aki a doktor univ. ügyeket intézi.

- Az Angol Nyelvi és Irodalmi Tanszék adminisztrátori teendõit
Szépéné Ungár Erika, míg ugyanezt a feladatkört a Francia Nyelvi és Irodalmi Tanszéken Gál Tünde látja el.

- A Finnugor Tanszéken Tóth Judit, az Osztrák Irodalmi Tanszéken pedig Tóth Zsuzsanna dolgozik tudományos segédmunkatársként.

- A Magyar Nyelvészeti Tanszék könyvtárosi teendõit Novák Beáta látja el.

- Több tanszékre érkezett új anyanyelvi lektor, így: a Francia Nyelvi és Irodalmi Tanszékre Lucie Berton, a Német Nyelvészeti Tanszékre Guido Schneiders DAAD-lektor, az Altajisztika Tanszékre Zoja Nyikolajevna Dmitrijeva (tatár nyelv), a Szláv Filológiai Tanszékre pedig Jan Pesina (cseh nyelv).


Rendezvények, konferenciák

1. 1996. szeptember 16-17. között a Kari Tanácsterem lesz a helyszíne a Német Irodalomtudományi Tanszék által szervezett nemzetközi Broch-konferenciának.

2. 1996. szeptember 23-25. között az Akadémia szegedi székházában kerül sor a nemzetközi Ferenc József-konferenciára, az Osztrák Irodalom és Kultúra Tanszék szervezésében.

3. 1996. szeptember 26-28. között az Akadémia szegedi székházában, a Filozófia Tanszék szervezésében kerül megrendezésre a nemzetközi Descartes-konferencia.

4. Fikcionalitás és utópia címmel közös szemináriumi hetet tart a Német Irodalomtudományi Tanszék a göttingeni egyetem germanisztikai intézetével 1996. szeptember 30. és október 4. között az Európa Tanulmányok központjában. Az érdeklõdõket mindegyik rendezvényre szeretettel várják.


Pályázatok

1. A Kurír 60. számában megjelent a Pro Renovanda Cultura Hungariae alapítvány "Vendégprofesszorok Magyarországon" címû pályázatának ismertetése. A pályázatokat
1996. október 8-ig kérjük leadni Mihályi Noéminak a Rektori Hivatalba.

2. Az I.F.H.E.R.D. Alapítvány pályázatot hirdet felsõoktatási nemzetközi kapcsolatok támogatására, amelynek keretében különösen konferenciák, tanácskozások, cserék, tantervben elfogadott szakmai gyakorlatok, közös rendezvények társfinanszírozását vállalják. Elõnyben részesülnek azok a pályázatok, amelyek már meglévõ kapcsolatok elmélyítését célozzák. Maximálisan pályázható összeg: 300.000 Ft.

A pályázat beadási határideje: 1996. szept. 30. A pályázat feltételei megtalálhatók a Pályázatfigyelõ 1996/8. számában (10-11. o.), valamint a SANSZ 1996. augusztusi számában (27. o.).

3. A Soros Alapítvány pályázatot hirdet Kelet-Európában tanuló magyarországi és Magyarországon tanuló kelet-európai hallgatók és PhD-ösztöndíjasok számára, akik a társadalomtudományok valamely területével foglalkoznak. A pályázat célja: ösztöndíj-kiegészítés. A pályázatok beérkezési határideje: 1996. szeptember 20. A pályázatokat a megfelelõ ûrlapon, angol nyelven kell benyújtani. A pályázattal feltételeivel, valamint az ûrlapokkal kapcsolatosan érdeklõdni lehet a Pályázati Irodában, vagy az Egyetemi Könyvtárban Ficzkó Ildikónál.

4. A Padovai Egyetem pályázatot hirdetett tudományos kutatók számára. Az ösztöndíjak 6 hónapra vagy egy esztendõre szólnak. A pályázatok beadási határideje: 1996. szept. 30. A pályázat feltételei és jelentkezési lap iránt érdeklõdni lehet a JATE Külügyi Osztályán.

5. A Minerva Kiadó irodalmi díjra hirdet pályázatot olyan, 35 évnél fiatalabb írók számára, akinek 1995. január 16. óta Magyarországon vagy külföldön legalább egy kötete, vagy antológiában, újságban, folyóiratban legalább három mûve megjelent.

A pályázat beadási határideje: 1996. szept. 30. A pályázat feltételei megtalálhatók a SANSZ 1996. június-júliusi számának 37. oldalán.

6. A Mûvelõdési és Közoktatásügyi Minisztérium meghirdette a "Jó tanuló - jó sportoló" pályázatot. A pályázatok beadási határideje: 1996. okt. 15. A pályázattal kapcsolatos részletek megtalálhatók a Mûvelõdési Közlöny 1996/24. számának 1375-1377. oldalán, valamint megtekinthetõk a Pályázati Irodában is.

7. A Német Felsõoktatási Csereszolgálat (DAAD) meghirdette a magyar hallgatók és kutatók cseréjére vonatkozó pályázatait. Pályázni lehet egy tanévre kiegészítõ tanulmányok folytatására; posztgraduális tanulmányok folytatására; doktori értekezés megírására; rövid, kutatói ösztöndíjakra; egy szemeszterre szóló ösztöndíjakra; nyári egyetemi ösztöndíjakra; tanulmányutakra; csoportos utazásokra felsõoktatási intézmények hallgatói számára; szakmai gyakorlatokra; valamint német-magyar intézményi kapcsolatok ápolására.

A pályázatok beadási határideje: 1996. október 31. A pályázat feltételei megtalálhatók a SANSZ 1996. augusztusi számának 30-33. oldalán, a Pályázatfigyelõ 1996/9. számának 11-16. oldalán, valamint Pályázati Irodában.

8. A lipcsei Herder Institut egy fõ részére biztosít ösztöndíjat négyhetes nyelvi kurzusára. A kurzus 1996. okt. 10-tõl 1996. november 2-ig kerül megrendezésre. Az ösztöndíj összege, amely az útiköltséget nem tartalmazza, 600 DM.. A pályázat beérkezési határideje a Pályázati Irodába: 1996. szeptember 24. A pályázattal kapcsolatban érdeklõdni lehet a Pályázati Irodában.

9. A Magyar Nemzet riportpályázatot írt ki, amelyre tematikai és stiláris megkötés nélkül lehet pályázni hat oldalnál nem hosszabb tényfeltáró újságírómunkákkal, irodalmi és portrériportokkal. A pályázat feltételei megtalálhatók a Magyar Nemzetben, valamint a Pályázati Irodában. A pályázat beadási határideje: 1996. szeptember 30.

10. A Soros Alapítvány pályázatot hirdet a tényfeltáró újságírás díjára. Pályázni lehet 1996-ban készült újságcikkekkel, sorozatokkal, valamint filmes, televíziós és rádiós produkciókkal. A pályázat feltételei megtalálhatók a Pályázatfigyelõ 1996/9. számának 4. oldalán, a SANSZ 1996. szeptemberi számának 28. oldalán, valamint a Pályázati Irodában. A pályázat beadási határideje: 1996. szeptember 30.

11. A Felsõoktatás Fejlesztési Alapprogramok (FEFA) szoftverlegalizációs programja keretében terméktámogatási pályázatot hirdet 105 millió forintos kerettel. A pályázat feltételeirõl és a pályázati adatlapról érdeklõdni lehet a Pályázati Irodában. A pályázat beadási határideje: 1996. szeptember 30. az Egyetemi Számítóközpontba, Scherer Ferenc nevére. A Microsoft-termékek esetében (Word for Windows, Excel, Access, stb.) a Számítóközpont fog egységes pályázatot benyújtani, így az említett szoftverek esetében tanszékekenként csak az igényelt mennyiséget kell jelezni, és ugyanez vonatkozik a hálózati elérést biztosító PCTCP programcsomagra is. Más programokkal kapcsolatban, kérjük, konzultáljon Szántó József rendszergazdával!

A következõ szám 1996. szeptember 30-án jelenik meg.

A lappal kapcsolatos leveleket, információkat, véleményeket a kurir@primus.arts.u-szeged.hu E-mail címre, illetve a Dékáni Hivatal pályázati irodájába várjuk.


Kari Kurír

A JATE Bölcsészettudományi Karának tájékoztató folyóirata

Kiadja a JATE BTK Dékáni Hivatala

Felelõs kiadó: Dr. Balázs Mihály dékán

Felelõs szerkesztõ: Zilahi Tibor pályázati referens