Kari Kurír

A JATE Bölcsészettudományi Karának tájékoztató folyóirata

Elektronikus változat:

http://www.arts.u-szeged.hu/kurir

83. szám - 1997. szeptember 10.



Információk

1. 1997. szeptember 6-án került sor a JATÉ-n az 1997-1998. évi tanévnyitó ünnepségre, ahol a tanévnyitó beszédet Göncz Árpád köztársasági elnök tartotta.

Mivel a tanrendben néhány adat pontatlanul szerepel, ezért közöljük a következõ félév pontos naptárát.

Õszi szorgalmi idõszak: 1997. szeptember 8 - december 19.

Beiratkozás: 1997. szeptember 8-12.

Az oktatás kezdete: 1997. szeptember 15.

Õszi szünet: 1997. október 20-24.

Vizsgaidõszak: 1997. december 22 - 1998. január 30.

2. A JATE BTK Kari Tanácsa 1997. szeptember 25-én csütörtökön délelõtt 10 órától tartja elsõ ülését a kari tanácsteremben.

1997. szeptember 18-án, csütörtökön délelõtt 10 órától tanszék- és intézményvezetõi ülés lesz a kari tanácsteremben, ahol a tanévkezdéssel kapcsolatos ügyek megtárgyalására kerül sor.

3. A JATE Egyetemi Tanácsa 1997. júliusi ülésén elfogadta a leendõ universitas, a Szegedi Egyetem Szervezeti és Mûködési Szabályzatának tervezetét, ami az elképzelések szerint az egyesülés megtörténtével léphet majd életbe. A tervezet elfogadása feltétele volt egy integrációs pályázatnak is.

4. 1996 nyarán lehetõség nyílt kari pályázat benyújtására tantermek oktatástechnikai korszerûsítése céljából a FEFA V. keretében. Összesen hat alprogramból kettõ eredményes volt, ezek az Auditorium Maximum, az V., VI., VII. és a Petõfi S. I. sz. tanterem modernizálására vonatkoztak.

A sikeres pályázat révén lehetõvé vált öt terem elektromos hálózatának és világításának felújítása, valamint olyan oktatástechnikai rendszerek kiépítése, amelyek minden luxust kizárva ugyan, de biztosítják az ezredfordulóhoz méltó módon szervezett elõadások, csoport-foglalkozások tartását, külföldi kollégák legalább e vonatkozásban megfelelõ szintû fogadását. Megvan a lehetõsége annak is, hogy (a II. sz. teremben) 10-15 aktív résztvevõt feltételezõ, vagy (az Auditorium Maximumban) nagy létszámú, több nyelven tolmácsolt nemzetközi konferenciákat szervezzünk.

A korábban a "Tempus" program segítségével létrehozott tolmácsképzõ (II. sz.) terem és az Auditorium Maximum összekapcsolása révén olyan többfunkciós rendszer jött létre, amely biztosítja mindkét beruházás lehetõségeinek maximális kiaknázását.

Az új technika a következõkben könnyítheti és gazdagíthatja munkánkat:

- A három nagy teremben hangosítás mûködik, tehát rádiós mikrofon segítségével, hangszálainkat kímélve javíthatjuk elõadásaink hangminõségét.

- Mindegyik teremben használhatjuk a beépített hangerõsítõt, kazettás magnetofont, videómagnetofont, valamint az elõbbieket kiegészítve írásvetítõt és diavetítõt. Az Auditorium Maximumban a kábel TV által nyújtott lehetõségek is rendelkezésre állnak.

- Az Auditorium Maximumban beépítve, a többi tanteremben kölcsönözhetõen rendelkezésre áll egy a korábbi episzkóphoz hasonló eszköz (videopresenter), amely akár könyvbõl, akár lapról, írásnak és képnek a televízió képernyõjén - a Maximumban mozivásznon - történõ megjelenítésére alkalmas.

- Hasonlóképpen mindegyik teremben lehetséges hagyományos lemezen, CD-ROM-on tárolt, vagy az internetrõl lehívott szöveges, hangos és képi információk közlése hordozható számítógép segítségével.

- Az Auditorium Maximum mindezen kívül használható videofilmek vetítésére nagyméretû mozivászonra sztereó hanggal, valamint négy nyelven tolmácsolt nemzetközi konferenciák rendezésére.

- A hordozható írásvetítõ, diavetítõ, a videopresenter és a hordozható számítógép a Dékáni Hivatalban kölcsönözhetõ, de az egyes tanszékek igényeikhez és lehetõségeikhez mérten maguk számára is vásárolhatnak a tantermi rendszerekhez csatlakoztatható eszközöket.

Az eszközök kölcsönzése céljából technikai tanácsért Tajti Jánosnéhoz (Dékáni Hivatal), segítségért pedig Pétervári Lajoshoz fordulhatnak a kollégák.

A termek alkalmazási lehetõségeit és a technika használatát a gyakorlatban is bemutatjuk. Minden érdeklõdõt várunk szeptember 11-én (csütörtökön) délelõtt 10 órakor az Auditorium Maximumban.

5. Dr. Juhász Antal egyetemi tanár a júliusban Gyõrben megrendezett Országos Honismereti Akadémián kiemelkedõ honismereti kutatásai elismeréseként Bél Mátyás-emlékérmet kapott. Az emlékérmet a Honismereti Szövetség alapította.



Konferenciák, rendezvények

1. 1997. szeptember 2-6. Kolozsvárott között került megrendezésre az "Enyedi György és a kelet-közép-európai unitarizmus a XVI-XVII. században" címû nemzetközi konferencia, melynek szervezésében jelentõs részt vállalt a Régi Magyar Irodalmi Tanszék. A konferencián a Tanszék több oktatója és doktorandusza tartott elõadást. A konferencia alkalmával mutatták be a szakközönségnek a kolozsvári Unitárius Kollégium kézirattárának katalógusát, amely a Tanszék gondozásában jelent meg.

2. 1997. augusztus 29. és szeptember 2. között tartották meg Szegeden a European Society for the History of Human Sciences (ESHHS) konferenciáját, melynek egyik fõ szervezõje a Pszichológia Tanszék volt.

3. 1997. július 30-szeptember 6. között rendezte meg a Néprajz Tanszék Szegeden a
III. Nemzetközi Néprajzi Diákszemináriumot. A szemináriumot Barna Gábor, a Néprajzi Tanszék docense szervezte és vezette. A hazai és külföldi (Kolozsvár, Edinburgh, Turku, Göttingen, Lodz, Brno, Zágráb) diákok magas szintû elméleti - módszertani elõadásokkal készültek fel az 1997. augusztus 2-3-án megtartott szeged-alsóvárosi Havibúcsú dokumentálására. Kb. tíz órányi videófelvételt, több száz diát, s számos interjút készítettek, amit a konferencia végén elemeztek. A kutatások eredményeit magyar és angol nyelvû tanulmánykötetben kívánják közzétenni.

4. A Néprajzi Tanszék tizenkét hallgatója Barna Gábor docens vezetésével 1997. augusztus 8-18. között folytatta a votív képek két évvel ezelõtt megkezdett inventarizációját a Dél-Alföld legnagyobb búcsújáró helyén, Máriaradnán (ma Arad m., Románia). A kutatás eredményét, mintegy kétezer kép és a Közép-Európában egyedülállóan élõ szokás elemzését a Devotio Hungarorum címû tanszéki forráskiadvány sorozatukban kívánják közzétenni. A terepgyakorlathoz csatlakozott Bo Lönnqvist professzor (Jyväskylä-i Egyetem Néprajzi Tanszéke, Finnország) két hallgatójával. Ezzel kezdetét vette egy több évre tervezett közös kutatás a Dél-Partium és a Bánság térségében az interetnikus kapcsolatok témakörében.

5. A Református Theológiai Doktorok Kollégiumának 1997. augusztus 26. budapesti plenáris ülésén Ungi református néphagyományok címmel az Egyházi néprajzi szekcióban elõadást tartott Barna Gábor, a Néprajzi Tanszék docense.



PhD-hírek és diákköri hírek

1. Dr. Drahota-Szabó Erzsébet: Szólások és közmondások vizsgálata Heltai Gáspár mûveiben c. doktori értekezésének megvédésére 1997. szeptember 24-én szerdán 10 órai kezdettel kerül sor a JATE BTK Kari Tanácstermében.

2. A Kari Doktori Tanács 1997. szeptember 25-én (csütörtökön) 14 órai kezdettel ülést tart a Kari Tanácsteremben.

Napirendi pontok:

1. Aktuális személyi kérdések:

Doktori fokozatszerzés:

Irodalomtudomány:

a) Ágoston Vilmos

b) Hász-Fehér Katalin

c) Vígh Éva

d) Latzkovits Miklós

e) Szilasi László.

Átminõsítés:

Nyelvtudomány:

a) dr. Vincze László

2. Az Egyetemi Doktori Szabályzat kari követelményeinek jóváhagyása.

3. Az MKM új tudományági besorolás-tervezetének véleményezése.

4. Egyéb.

3. Az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) a XXIII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia alkalmából Pro Scientia Aranyéremben részesítette Józsa Krisztián PhD-hallgatót.



Pályázatok

1. Az ERASMUS-pályázat angol nyelvû pályázati kiírása és pályázati ûrlapja az ígért június vége helyett szeptember elején megérkezett. Az anyag a hálózatról letölthetõ a ftp://mars.arts.u-szeged.hu/pub/palyazat/erasmus címen. A kari pályázatok egyetemi leadási határideje: 1997. szeptember 10, ezért az érdeklõdõknek azt javasoljuk, hogy a késõbbi együttmûködési tervek elõkészítésén kezdjenek el dolgozni. A korábbiakban ismertetettektõl eltérõen az egyetemi pályázat kibõvítésére évenként nyílik mód, így a jövõ évi együttmûködés végiggondolására és megszervezésére egy esztendõ rendelkezésre áll.

2. Az államközi kapcsolatokon nyugvó külföldi nyári egyetemi pályázatok beadási határideje: 1997. szeptember 20. A pályázatokat a B-Közép Irodába (a volt BTK Pályázati Irodába) kérjük eljuttatni Zilahi Tibornak. A pályázathoz szükséges nyomtatványok és a kiírás ugyanott megtalálhatók.

3. Megjelent a magyar-német kutatócserére vonatkozó pályázat kiírása, amire a korábbi Kurírokban is szerepelt már utalás. A kiírás szerint a kutatócsere alkalmával kutatók max. 1 hónapot, doktoranduszok max. 3 hónapot tölthetnek el Németországban. Pályázhatnak olyan magyar egyetemi kutatócsoportok, amelyek német egyetemi kutatócsoportokkal közös projektet terveznek. A projekthez csatlakozhatnak kutatóintézeti kutatók, kutatócsoportok is.

A pályázatok beadási határideje: 1997. október 31.

A pályázat részletes kiírása megtalálható a Pályázati Tájékoztató 198. számában, valamint a
B-Közép Irodában.

4. Megérkeztek a Deutscher Akademischer Austauschdienst (DAAD) 1998-199. évi pályázati kiírásai németországi ösztöndíjakra. A korábbi évekhez hasonlóan a következõ pontokra lehet pályázni:

- Jahresstipendien für ein Vertiefungsstudium

- Jahresstipendien zur Teilnahme an einem Aufbaustudiengang

- Jahresstipendien für eine Promotion

- Forschungkurzstipendien

- Semesterstipendien

- Hochschulsommerkursstipendien

- Studienaufenthalte

- Gruppenreisen

- Praktikantenplätze

- Deutsch-ungarische Partnerschaften

A pályázatok beadási határideje: 1997. október 31.

A pályázatok részletes kiírása, valamint a szükséges nyomtatványok megtalálhatók a B-Közép Irodában.

5. A Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány "Vendégprofesszorok Magyarországon" szakalapítványa pályázatot írt ki külföldi vendégprofesszorok magyarországi költségeinek illetve tiszteletdíjának fedezésére, minimum 1, maximum 3 hónapra.

A pályázatok beadási határideje: 1997. október 9. a Rektori Hivatalba.

A pályázat részletes kiírása megtalálható a B-Közép Irodában.

6. A British Council 1998/1999. tanévre a következõ angliai pályázatokat írta ki:

a. Chevening/Count Széchenyi Awards: 3-12 hónapos posztgraduális ösztöndíj, bármely tudományterületen.

Jelentkezési határidõ: 1997. október 22.

b. Corpus Christi College (Cambridge): 10-12 hetes ösztöndíj a College valamely szakterületére.

Jelentkezési határidõ: 1997. október 22.

c. Science Fellowship: 10-12 hetes kutatói ösztöndíj 1-3 fõ számára.

Várható jelentkezési határidõ: 1998. április-május.

A pályázatok kiírása megtalálható a http://www.britcoun.org/hungary címen, valamint a
B-Közép Irodában.

7. A Kurír 80. számában ismertetett, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségekért Alapítvány által kiírt "Tanulmányi ösztöndíjak nemzeti és etnikai kisebbséghez tartozó hallgatók számára" címû pályázathoz a szükséges nyomtatványok elérhetõk a B-Közép Irodában.

8. A TEMPUS-Phare Compact Measures Grant (CME) pályázatok beadási határideje:
1997. szeptember 15.

A pályázattal kapcsolatos részletes információk és ûrlap megtalálható a http://www.prof.iif.hu/tempus/tempus.htm címen, valamint a B-Közép Irodában.

9. Az Open Society Inst. és a HESP pályázatot írt ki fiatal kutatók belföldi egyéni és csoportos munkájának támogatására a bölcsészet- és a társadalomtudományok területén. Az ösztöndíj 6 hónaptól 2 évig terjedhet.

A pályázatok beadási határideje: 1997. október 20.

A pályázat részletes kiírása megtalálható a SANSZ 1997/8. számának 31. oldalán, valamint a B-Közép Irodában. Ûrlap a közeljövõben lesz várható.

10. A Magyar Reklámszövetség országos reklámfotó-pályázatot hirdet.

A pályázatok beadási határideje: 1997. szeptember 16.

A pályázat részletes kiírása megtalálható a SANSZ 1997/8. számának 38. oldalán, valamint a B-Közép Irodában.

11. A Martin György Néptáncszövetség pályázatot írt ki a "Néptáncantológia 1997" címû rendezvényen való részvételre. Pályázni lehet olyan, max. 10 perces koreográfiával, amely 1996-1997-ben amatõr néptáncegyüttes elõadásában került bemutatásra.

A pályázatok beadási határideje: 1997. október 31.

A pályázat részletes kiírása megtalálható a Pályázatfigyelõ 1997/8. számának 12. oldalán, valamint a B-Közép Irodában.

12. A Soros Alapítvány színészek, táncmûvészek, rendezõk, koreográfusok külföldi képzésére, valamint színház- és táncmûvészeti kurzusok, továbbképzések, magyarországi megrendezésének támogatására írt ki pályázatot.

A pályázatok beadási határideje: 1997. szeptember 30.

A pályázat részletes kiírása megtalálható a Pályázatfigyelõ 1997/9. számának 3. oldalán, valamint a B-Közép Irodában.

13. A Soros Alapítvány ArtsLink néven pályázatot írt ki mûvészeknek és mûvészeti menedzsereknek.

A pályázatok beadási határideje: 1997. december 1.

A pályázat részletes kiírása megtalálható a Pályázatfigyelõ 1997/9. számának 4. oldalán, valamint a B-Közép Irodában.

14. A Gyakorlati Tudásért Alapítvány pályázatot írt ki a tanulók és a tanerõk jobb eszközellátásának biztosítására. Pályázhatnak többek között könyvtárak, szakkollégiumok, nyelviskolák, filmklubok, tanárok, oktatók. Pályázni lehet oktatási eszközök és segédanyagok beszerzésére. A pályázat kétlépcsõs.

Az elõzetes jelentkezések beadási határideje: 1997. szept. 30.

A pályázat részletes kiírása megtalálható a Pályázatfigyelõ 1997/9. számának 13. oldalán, valamint a B-Közép Irodában.

15. A Forgatókönyvírók Céhe és mások pályázatokat írtak ki a következõ témákban:

- filmnovella írására;

A pályázatok beadási határideje: 1997. október 15.

- írói ösztöndíjra;

A pályázatok beadási határideje: 1997. szeptember 15.

- egyszeri szociális támogatásra a pályázatot kiíró szervezetek többek között a Magyar Irószövetség tagjai, írók számára.

A pályázatok beadása folyamatos.

A pályázat részletes kiírása megtalálható a Pályázatfigyelõ 1997/9. számának 14. oldalán, valamint a B-Közép Irodában.

16. Az Antológia 1998 kötetbe való jelentkezések beadási határideje: 1997. szeptember 30.

A pályázat részletes kiírása megtalálható a Pályázatfigyelõ 1997/6. számában 34. sorszám alatt, valamint a B-Közép Irodában.

17. A DUE országos diákújságíró és diákrádiós pályázatot írt ki, melynek felsõ korhatára 26 év.

Az elõzetes jelentkezések beadási határideje: 1998. január 31.

A pályázat részletes kiírása megtalálható a Pályázatfigyelõ 1997/9. számának 16. oldalán, valamint a B-Közép Irodában.

18. A DUE hely- és honismereti diákújságíró pályázatot írt ki, melynek felsõ korhatára 26 év.

Az elõzetes jelentkezések beadási határideje: 1997. szeptember 30.

A pályázat részletes kiírása megtalálható a Pályázatfigyelõ 1997/9. számának 16. oldalán, valamint a B-Közép Irodában.

19. A Magyar Minõség Társaság "Szakirodalmi Díjra" írt ki pályázatot. A díjat olyan magyar állampolgár nyerheti el, aki irodalmi alkotás formájában (könyv, tanulmány, szakcikk) az 1996. évben jelentõs mértékben hozzájárult a hazai minõségügy fejlesztéséhez (új ismeretekkel gazdagította a szakmát; szélesebb körben felhasználható gyakorlati tapasztalatokról számol be; újszerû megvilágításban ismerteti témáját.

A díjazottak az erre a célra készített kisplasztikát és oklevelet kapnak.

A pályázatok benyújtási határideje: 1997. szeptember 25. 16 óra.

A pályázat részletes kiírása megtalálható a B-Közép Irodában.



A lappal kapcsolatos leveleket, információkat, véleményeket a kurir@primus.arts.u-szeged.hu
E-mail címre, illetve a B-Közép Irodába várjuk.



Kari Kurír

A JATE Bölcsészettudományi Karának tájékoztató folyóirata

Kiadja a JATE BTK Dékáni Hivatala

Felelõs kiadó: Dr. Balázs Mihály dékán

Felelõs szerkesztõ: Zilahi Tibor pályázati referens



Érvényes pályázatok határidõ-táblázata

Határidõ Meghirdetõ A pályázat célja, címe Megjelenés helye
1997. szept. 15. TEMPUS Compact Measures Grants
1997. szept. 15. Magyar Olajipari Múzeum A magyar olajipar története Pfigyelõ 97/2. 12. o.
Kurír 72.
1997. szept. 15. Pro Renovanda Hungariae Történelem-földrajz pályázat Pfigyelõ 96/12. 10. o.;
Kurír 69.
1997. szept. 15. Forrás szerk. Szociográfiai pályázat a munkanélküliekrõl SANSZ 97/5. 19. o.;
Kurír 80.
1997. szept. 16. Magyar Reklámszöv. Országos reklámfotó-pályázat SANSZ 97/8. 38. o.;
Kurír 83.
1997. szept. 20. MKM Külföldi nyári egyetemi pályázatok 1998-ra Kurír 83.
1997. szept. 20. Anyanyelvápolók Szövetsége Rokon értelmû szavak gyûjtése SANSZ 97/5. 27. o.;
Kurír 79.
1997. szept. 30. DAAD Magyar-német kutatócsere Kurír 81.
1997. szept. 30. Soros Al. Ösztöndíjpályázat a felsõoktatásban tanuló roma fiatalok számára Pfigyelõ 97/5. 7.o.
SANSZ 97/8. 31. o.
Kurír 78.
1997. szept. 30. Nemzeti és Etnikai Kisebbségekért Al. Tanulmányi ösztöndíjak nemzeti és etnikai kisebbséghez tartozó hallgatók számára SANSZ 97/6-7. 32. o.;
Pfigyelõ 97/6. 11. o.;
Kurír 80.
1997. szept. 30. GYTA "Jobb eszközellátásért" pályázat Pfigyelõ 97/9. 13. o.;
Kurír 83.
1997. szept. 30. Soros Al. Elõadómûvészeti képzési program Pfigyelõ 97/9. 3.o.;
Kurír 83.
1997. szept. 30. DUE Hely- és honismereti diákújságíró pályázat Pfigyelõ 97/9. 3.o.;
Kurír 83.
1997. szept. 30. Központi Statisztikai Hivatal Sajtópályázat a KSH tevékenységérõl SANSZ 97/6-7. 27. o.;
Kurír 80.
1997. okt. 6. MÖB Államközi szerzõdéses nyári egyetemek és nyelvkurzusok http://www.mkm.hu
Kurír 71.
1997. okt. 9. Pro Renovanda Vendégprofesszorok Magyarországon Kurír 82.
1997. okt. 15. Osztrák-Magyar Akció Egyetemi tanulmányok Ausztriában SANSZ 97/4. 23. o.;
Kurír 76.
1997. okt. 15. Osztrák-Magyar Akció Rövid idejû kutatómunka Ausztriában SANSZ 97/4. 23. o.;
Kurír 76.
1997. okt. 15. Pro Renovanda Hungariae Kollégiumok, kollégiumi rendezvények támogatása Pfigyelõ 96/12. 10. o.;
Kurír 69.
1997. okt. 15. Harvard Univ. Center Mellon Research Fellows in Villa I Tatti Kurír 74.
1997. okt. 20. Soros Al. Fiatal kutatói ösztöndíj SANSZ 97/8. 31. o.;
Kurír 83.
1997. okt. 22. British Council Posztgraduális ösztöndíj Kurír 83.
1997. okt. 22. British Council A Corpus Christi College össztöndíja Kurír 83.
1997. okt. 28. Nagy Lajos Alap. Irodalmi pályázat Nagy Lajos szellemében SANSZ 97/6-7. 27. o.;
Kurír 80.
1997. okt. 30. Soros Alap. Neves magyar személyiségek biográfiája SANSZ 97/6-7. 29. o.;
Pfigyelõ 97/6. 5. o.;
Kurír 80.
1997. okt. 30. MTA Stratégiai kutatások Kurír 82.
1997. okt. 31. DAAD Magyar-német kutatócsere Pály. Tájékoztató 198.;
Kurír 83.
1997. okt. 31. DAAD Németországi ösztöndíjak 1998-1999. Pály. Tájékoztató 198.;
Kurír 83.
1997. okt. 31. OTKA Utazási és publikációs pályázat Kurír 77.
1997. okt. 31. Marti Gy. Néptáncszöv. Néptáncantológia 1997 Pfigyelõ97/8.12. o.;
Kurír 83.
1997.. dec. 1. Soros Al. ArtsLink ösztöndíj mûvészeknek és mûv. menedzsereknek Pfigyelõ 97/9. 4. o.;
Kurír 83.
1998. jan. 31. DUE Országos diákújságíró és diákrádiós pályázat Pfigyelõ 97/9. 16. o.;
Kurír 83.
folyamatos Exemplum A. Kulturális innovációs kutatások támogatása SANSZ 96/11. 31. o.