Kari Kurír

A JATE Bölcsészettudományi Karának tájékoztató folyóirata

Elektronikus változat

109. szám

1999. április 8.


Személyi hírek

1. A hamburgi Alfred Toepfer Alapítvány évente ítéli oda az 1964-ben alapított Herder-díjat a kelet-európai kapcsolatok ápolásáért és fejlesztéséért, a kelet-európai országoknak az európai kultúrához való hozzájárulásának elismeréseként. Ebben az évben ezt a kiemelkedõ kitüntetést Magyarországról dr. Fried István, a JATE Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszékének tanszékvezetõ egyetemi tanára kapta, amihez ezúton is gratulálunk.


Információk

1. A BTK Kar Tanácsa 1998/99. tanév VI. rendes kari tanácsülésén 1999. április 8-án a következõ határozatokat hozta:

I. Az egyetemi tanács illetékességi körébe tartozó ügyek közül egyhangúlag támogatta

a. Claudio Magris számára honoris causa cím odaítélését;

b. az Európa mûvelõdése szak alapítására és indítására tett javaslatot

c. Dajkó Pál és Bácskai Judit idõntúli államvizsgájának letételének engedélyezését.

II. A kari tanács illetékességi körébe tartozó ügyek közül egyhangúlag támogatta

a. az 1998-as költségvetés felhasználásáról szóló beszámolót

b. az 1999-es dologi költségvetés felosztására tett javaslatot

c. Dr. Katona Péter jelölését a kari Fegyelmi Bizottság elnöki tisztségére

2. 1999. március 29-ig kellett beadniuk az egyes karoknak a Programfinanszírozási pályázat kari összesítésû igényeit. Karunk az akkreditációs eljárások alatt kifogásolt hiányosságok javítását szolgáló PF1a és az oktatási struktúra fejlesztését szolgáló PF1b pontokra nyújtott be pályázatot. Az elõbbi pontra 3,2 millió forintot, míg a PF1b pontban megfogalmazott célokra 10.320 e forintot kért a Kar, így az összevont pályázatban igényelt teljes támogatás összege 13 millió 520 ezer forint.

3. 1999. március 31-én járt le a FEFA infrastruktúra-fejlesztési pályázatának beadási határideje, amire karunk két pályázatot nyújtott be. A kari PC-labor fejlesztését szolgáló pályázat 5 millió forintos támogatást célzott meg, míg a kari infrastruktúra általános fejlesztését célzó pályázat (benne a 2000. év számítógépes kompatibilitását célzó tervvel, valamint a programfinanszírozási pályázat számítógépes infrastruktúráját biztosító elképzelésekkel) összesen 13 millió forintos támogatást igényelt.

4. A „Szép magyar beszéd” 27. országos döntõjét az idén a Budapesti Tanítóképzõ Intézet rendezte meg. Mivel tavaly is volt Kazinczy-érmes versenyzõnk, így az idén is két hallgatót küldhetett az egyetem. (A helyi válogató versenyt a Magyar Nyelvészeti Tanszék szervezte.) Az országos versenyen mindkét hallgatónk sikeresen szerepelt. Fekete Márta (III. évf. magyar-kommunikáció szak) Kazinczy-érmet nyert, Korhecz Ágnes (III. évf. magyar szak) a 2.csoportban végzett, és könyvjutalomban részesült. Az országos versenyre mindkét hallgatót Békésiné Fejes Katalin készítette fel.

5. Kontra Miklós (Angoltanár-képzõ és Alkalmazott Nyelvészeti Tanszék) 1999. március
13-15. között meghívott szakértõként vett részt a European Language Council által rendezett „
Workshop on Postgraduate Language Studies in Europe” konferencián a dániai Helsingörben.

6. A JATE Mûszaki Osztály biztonsági okokból lecseréltette a bölcsészkari épület bejárati ajtajának a zárját.

7. Az FDSZ Alkalmazotti Tagozata ECDL (Európai Számítógép-használói Jogosítvány) számítógép-kezelõi tanfolyamot szervez a képzésben gyakorlott tanárok irányításával. A tanfolyam vizsgával zárul, nemzetközileg elfogadott szoftverkezelõi szakképesítést ad. A tananyag 7 különáló modulból áll, melyekbõl egyenként vagy egyszerre is vizsgát lehet tenni. A tanfolyam óraszámaiban benne foglaltatik a gyakorlási lehetõség is. A tanfolyamra Kothencz Mihálynál lehet jelentkezni 1999. április 16-ig.


Rendezvények

1. 1999. április 13-én, kedden tartja habilitációs elõadásait a JATE Bölcsészettudományi Karán dr. Szajbély Mihály tanszékvezetõ egyetemi docens (Klasszikus Magyar Irodalmi Tanszék). A „Történeti tárgyú epikus formák alakulása a 18-19. század fordulójának magyar irodalmában” címû tudományos elõadás délelõtt 945–kor kezdõdik a kari tanácsteremben, míg „Párhuzamos vonások az 1840-es és 1850-es évek irodalomszemléletében” címû tantárgyi elõadásra délután 1530-tól kerül sor az Auditorium Maximumban.

2. 1999. április 19-én, hétfõn tartja habilitációs elõadásait a JATE Bölcsészettudományi Karán dr. Trogmayer Ottó egyetemi docens. A „Szer monostor építéstörténete” címû tudományos elõadás délelõtt 1030–kor kezdõdik a kari tanácsteremben, míg „A magyarok nyilaitól ments meg, Uram ...” (A honfoglaló magyarok hadmûvészetérõl) címû tantárgyi elõadásra délután 1530-tól kerül sor a Magyar Történeti Szemináriumban.

3. 1999. április 23-24. között a JATE Dugonics téri aulájában zajlik „A média az ezredfordulón” címû konferencia a JATE Médiatudományi Intézet szervezésében.

4. A JATE Rektori Tanácstermében 1999. április 16-án lesz „Az intézmények és a nevelés a pszichológusok nézõpontjából” címû szimpozium, melyet a Magyar Pszichológiai Szemle szerkesztõbizottsága szervez.

5. 1999. április 13-án Debrecenben a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat „Árpád-termében” rendezik meg a „Hajdúk az 1848-1849. évi forradalomban és szabadságharcban” címû konferenciát, melyen „A nyári hadjárat esemlényei a Tiszántúlon” címmel Pelyach István, a JATE BTK tudományos munkatársa is elõadást tart.

6. 1999. április 6-14. között 10-tõl 18 óráig tekinthetõ meg a JATE Aulájában az
Etióp életképek” címû fotókiállítás, ami két bölcsészhallgató, Horváth Gábor és Szélinger Balázs munkáját dicséri.

7. Az ELTE bölcsészettudományi karán a következõ habilitációs elõadásokra kerül sor 1999. áprilisában az ELTE BTK I. emeleti Tanácstermében (Pesti Barnabás u. 1.):

ápr. 19. 14.00 Poór János: Abszolutizmus, felvilágosult abszolutizmus, felvilágosítók (történelemtud.)
ápr 20. 10.00 Dukkon Ágnes: A romantika és realizmus vitája az orosz irodalomban az 1840-es években (irodalomtud.)
ápr. 20. 14.00 Varga László: Ritmikus szóhangsúlyváltozás a magyarban (nyelvtud.)
árp. 21. 15.30 Madácsy Piroska: Francia-magyar irodalmi és kulturális kapcsolatok a 19-20. században (irodalomtud.)


Tudományos és PhD-hírek

1. Pécsett tartották az OTDK humán tudományok szekciójának XXIV. konferenciáját. A konferenciára 627 nevezés érkezett, ebbõl 570 dolgozat érkezett meg. 492 dolgozat került bele a programfüzetbe, és végül 42 zsüri elõtt összesen 432 dolgozatot olvastak fel. A JATE BTK hallgatói a következõ eredményeket érték el:

Pécs város 4 fõdíjából 2, a 18 különdíjból 4 került Szegedre.

Fõdíjban részesült Medgyes Tamás (irodalomelmélet és komparatisztika, felkészítõ tanára: Fried István), valamint Szatmári Sándor (nyelvtudomány, felkészítõ tanára: Berta Árpád).

A 32 elsõ helybõl hetet, míg a 40 második és ugyanannyi harmadik díjból hetet illetve ötöt érdemeltek ki a JATE diákjai.

Elsõ díjas lett:

Tudományterület

Felkészítõ tanára

Gervain Judit

francia nyelv

 Albert Sándor -
Gécseg Zsuzsanna - Pléh Csaba

Péli László

spanyol nyelv

Csép László

Fenyves Miklós

német nyelv

Bombitz Attila

Papp Ildikó Katalin

történelem

Béres Mária

Zubreczky Judit

történelem

Csorba László

     

Második helyezett

   

Simon József

régi magyar irodalom

Balázs Mihály

Labádi Gergely

XIX. sz. magyar irodalom

Szajbély Mihály - Zentai Mária

Tekulics Judit

olasz nyelv

Vígh Éva

Szabó Judit

német nyelv

Hárs Endre

Kérchy Anna

angol-amerikanisztika

Reschné Marinovich Sarolta

Szélinger Balázs

történelem

J. Nagy László

Simon Ágnes

történelem

Kukovecz György

     

Harmadik helyezett

   

Králik Zoltán

XX. sz. magyar irodalom

Szigeti Lajos

Bánik Éva

nyelvtudomány

Kenesei István

Nemes Attila László

nyelvtudomány

Németh T. Enikõ

Simon Zita

szlavisztika

Balázs L. Gábor

Komár Krisztián

történelem

Kukovecz György

     

Különdíjas

   

Balogh László

orientalisztika

Zimonyi István

Kádár Anikó

spanyol nyelv

Anderle Ádám

Keller László

nyelvtudomány

Berta Árpád

Papp Balázs

irodalomtudomány

Balázs Mihály


Pályázatok

1. Az Országos Tudományos Kutatási Alap (OTKA) a következõ pályázatokat írta ki:

a. Könyvtárpályázat, melynek célja a hazai felsõoktatási és akadémiai kutatóintézeti hálózatban kutatók, oktatók, hallgatók részére a legfontosabb kutatási területek nemzetközi szintû mûveléséhez elengedhetetlenül szükséges információk biztosítása.

A fenti cél elérése érdekében az OTKA Bizottság 150 millió Ft összegben, 1999. évi felhasználással kívánja támogatni az elektronikus adathordozókon illetve hálózaton elérhetõ adatbázisok és "full text" folyóiratok (adatállományok) közös beszerzését.

Pályázhatnak egyetemi központi könyvtárak, a Magyar Tudományos Akadémia intézményhálózatához tartozó könyvtárak és országos közgyûjtemények könyvtárai, amelyek az egyetemi és akadémiai szférával dokumentáltan, érdemben együttmûködnek.

A pályázható összeg minimális értéke 2 millió Ft, maximális értéke 15 millió Ft.

A pályázatok beadási határideje: 1999. április 26.

b. kiemelkedõ tudományos eredményeket ígérõ, a tudomány fejlõdésének megfelelõ alapkutatások végzésére, új tudományos ismeretek, összefüggések, új összegzések, módszerek és eljárások támogatására. Ifjúsági pályázatot igéretes kutatási elképzeléssel jelentkezõ fiatal kutatók (egyének vagy csoportjuk, akiknek egyike sem tölti be a 35. életévét a pályázat beadásának évében) adhatnak be. Mind a tematikus mind az ifjúsági pályázatoknál a pályázó témavezetõnek - a pályázat beadásának idõpontjában - tudományos (PhD vagy azzal egyenértékû) fokozattal kell rendelkeznie.

A pályázatok beadási határideje: 1999. május 3.

c. Posztdoktori kutatási pályázat, melynek célja a tudományos fokozattal rendelkezõ fiatal kutatók közül a legtehetségesebbek támogatása tudományos egzisztenciájuk megalapozása, valamint külföldrõl történõ hazatelepülésük elõsegítése érdekében.

Pályázhatnak azok a – pályázat beadásának idõpontjában - tudományos minõsítéssel (PhD vagy kandidátusi fokozattal) rendelkezõ, magyar állampolgárságú fiatal kutatók, akik kiemelkedõ tudományos eredményeket értek el és a pályázat beadásának évében 35. életévüket még nem töltik be. A pályázat csak fõfoglalkozásként nyerhetõ el. A pályázatot elnyerõk a fogadó kutatóhellyel 1999. október 1-tõl fõállású, határozott idejû munkaviszonyba kerülnek.

A pályázatok beadási határideje: 1999. május 17.

d. Utazási támogatás adható tudományos rendezvényen (konferencia, szimpózium, szeminárium, workshop, stb.) való részvétel céljára, amennyiben a pályázónak elfogadott elõadása van. A pályázathoz mellékelni kell a rendezvény programját, az elõadás/poszter elfogadását igazoló levelet és az elõadás kivonatát.

A pályázatok beadási határideje: folyamatos. A Bizottság évente négyszer ülésezik (április, június, szeptember és december elején), és az ülést megelõzõ hónap utolsó napjáig (március 31., május 31., augusztus 31., november 30.) postán beérkezett pályázatokat bírálja el.

e. Publikációs támogatás évente kérhetõ olyan kiadványhoz, amelynek a megjelenése már folyamatban van, de az idõközben felmerült nehézségek áthidalására van szükség. Kiadvány támogatására is az erre a célra készített ûrlappal, a kiadó által adott kalkulációval, a szakzsûri elõzetesen kikért véleményével lehet pályázni, a költségek max. 50 %-áig, és max. 200 EFt összegig. Az OTKA támogatás csak a pályázó munkahelyére/kutatóhelyére utalható (a kiadóhoz nem). Ebbõl az összegbõl tiszteletdíj nem fizethetõ.

A pályázatok beadási határideje: folyamatos. A Bizottság évente négyszer ülésezik (április, június, szeptember és december elején), és az ülést megelõzõ hónap utolsó napjáig (március 31., május 31., augusztus 31., november 30.) postán beérkezett pályázatokat bírálja el.

2. A Soros Alapítvány pályázatot írt ki Kiegészítõ ösztöndíjprogram külföldi PhD és másoddiplomás képzéshez (Supplementary Grant for Graduate Studies) (Kódszám: 220) címmel.

A pályázat célja: olyan, legalább elsõdiplomás - vagy a meghívó intézmény által legalább Bachelor's fokozatként elismert tanulmányokat végzett - fiatal kutatók, szakemberek támogatása, akik saját kezdeményezésük eredményeként felvételt nyertek valamely külföldi egyetemre vagy fõiskolára posztgraduális képzésre. Pályázni minden tudományágban lehet. Csak magyar állampolgárok pályázhatnak.

Beküldési határidõ: 1999. május 15. (az 1999 õszén kezdõdõ külföldi tanulmányokhoz)

3. A Pro Renovanda Alapítvány "Diákcsere Mozgalomért" Szakalapítványa pályázatot írt ki:

a. diákcserék támogatására

Felsõoktatási intézmények pályázhatnak olyan, legalább két hetes csoportos szakmai tanulmányutak és/vagy legalább 3 hónapos féléváthallgatások támogatására, amelyek külföldi felsõoktatási intézménnyel együttmûködésben tényleges diákcsere (nappali tagozatos graduális, vagy Ph.D. hallgatók küldése és fogadása) formájában valósulnak meg.

A támogatás feltétele, hogy a küldõ intézmény (mind a magyar, mind pedig a külföldi) a szakmai tanulmányutat és/vagy a féléváthallgatást ismerje el a hallgató tanulmányi kötelezettségei teljesítésének részeként.

b. külföldi szakmai gyakorlat támogatására

Felsõoktatási intézmények pályázhatnak legalább egy hónapos csoportos vagy egyéni hallgatói szakmai gyakorlatok támogatására.

A támogatás feltétele, hogy a küldõ intézmény a szakmai gyakorlatot ismerje el a hallgató tanulmányi kötelezettségei teljesítésének részeként.

c. külföldi diákmobilitási információs szolgáltatások támogatására

Pályázhatnak hallgatói szervezetek nyilvános információs és szolgáltató rendszerek kialakítására és mûködtetésére, amelyek segítik a felsõoktatás hallgatóinak külföldi tanulmányait, szakmai tapasztalatszerzését.

A pályázati felhívás az 1999-es naptári évben esedékes támogatásokra vonatkozik. A felsõoktatási intézmények nemzetközi kapcsolatokért felelõs vezetõi (rektor, rektorhelyettes, fõigazgató, fõigazgató helyettes) nyújthatnak be intézményenként egy pályázatot a szakalapítványhoz. A támogatás összege hallgatónként az 50.000.- Ft-ot nem haladhatja meg. A Szakalapítvány minden esetben forint támogatást nyújt.

A pályázat benyújtásának határideje: 1999. május 5.

4. A Magyar-Amerikai Tudományos és Technológiai Közös Alap pályázatot hirdet fiatal magyar és amerikai kutatók szakmai utazásának támogatására 3-12 hónapos ösztöndíjas tanulmányút esetén.

Pályázati feltételek: magyar vagy USA állampolgárság, 40 alatti életkor, fogadókészség az amerikai vagy magyar vendéglátó intézménynél.

A pályázatnak a következõket kell tartalmaznia: adatlap a pályázó aláírásával, munkaterv, szakmai önéletrajz, 2 db ajánlólevél a szakterület elismert kutatóitól, a vendéglátó intézmény fogadókészségének igazolása, a külföldi tartózkodás anyagi fedezetének igazolása.

A kapott támogatás az USA-ba, illetve Magyarországra történõ utazás költségét fedezi. A tanulmányút befejezte után egy hónapon belül a pályázónak szakmai jelentésben kell beszámolnia az elért eredményekrõl.

A pályázat benyújtásának határideje (2 példányban) 1999. április 15.

További információ és adatlap kapható a Magyar-Amerikai TéT Közös Alap Titkárságától. 1027 Budapest, Bem József u. 2. II. em. 2. Telefon: 214-7714, fax: 214-7712, e-mail: tetalap@mail.lelender.hu

5. A Soros Alapítvány és a Nyílt Társadalom Intézet (OSI) közös könyvtámogatási pályázatot ("East Translate East" program) (Kódszám: 426) hirdet olyan társadalomtudományi, filozófiai és mûvelõdéstörténeti, valamint szépprózai mûvek megjelentetésére, - mûcímlistát is kínálva - amelyek az elmúlt években vagy a közelmúltban íródtak és jelentek meg valamely volt szocialista országban, és ott komoly olvasói és kritikai visszhangra találtak.

A pályázat célja a mûvek autentikus és színvonalas magyar fordításban történõ megjelentetése. Pályázhatnak magyar (cég)bíróságon legalább egy éve bejegyzett hivatásos kiadók, amelyek e téren komoly szakmai gyakorlattal és hagyományokkal rendelkeznek. A pályázaton magánszemélyek, fordítók nem vehetnek részt. A kuratórium elõnyben részesíti azokat a pályázókat, akik a szerkesztõ mellett kontrollszerkesztõt és/vagy szaklektort is alkalmaznak.

Beküldési határideje: 1999. április 15.

6. A Soros Alapítvány és a Párizsi Magyar Intézet pályázatot hirdet magyar-francia közös tudományos kutatások tárgyában szervezett rövid konferenciák, workshop-ok támogatására (Kódszám: 227-8). Pályázni lehet a humán- és társadalomtudományok körében minden olyan témában, amelynek kutatásához magyar és francia szakemberek és/vagy csoportok együttmûködése szükséges, illetve ez az együttmûködés már fennáll. A szervezendõ konferencia/workshop helyszíne a Párizsi Magyar Intézet. A konferencia/workshop lehet többnemzetiségû is, de résztvevõinek legalább a fele magyar és francia kutatókból kell hogy álljon. A rendezvény megszervezésében a Párizsi Magyar Intézet tevékeny részt vállal, valamint biztosítja a helyszínt és a magyar résztvevõk párizsi elhelyezését. A Soros Alapítvány rendezvényenként maximum 2.000 USD-vel támogatja a konferencia magyar résztvevõit. A rendezvények idõtartama legfeljebb 4-5 nap lehet.

Beküldési határidõ: 1999. május 15.

7. A Japán Oktatási, Tudományos, Sport- és Kulturális Minisztérium ösztöndíjakat hirdet olyan külföldi diákok számára, akik a következõ Japán Kormányösztöndíj Programok keretében japán egyetemeken szeretnének tanulni.

a. Kutatói ösztöndíjas program: Tudományág: valamennyi tudományág

Az ösztöndíj idõtartama: 2000. áprilistól 2 év, októbertõl 1,5 év; életkor: 35 év alatt; végzettség, képzettség: diploma (legkésõbb a kiutazás idõpontjáig); kiválasztás: a beadott dokumentumok ellenõrzése, japán nyelvi teszt, interjú (angolul).

Beadási határidõ (a Japán Nagykövetségre): 1999. június 30.

b. Egyetemi ösztöndíjas program: Tudományág: valamennyi tudományág

Az ösztöndíj idõtartama: 2000. áprilistól 5 év (orvosi stb. esetében 7 év); életkor: 22 év alatt; égzettség, képzettség: érettségi bizonyítvány; kiválasztás: a beadott dokumentumok ellenõrzése, felvételi vizsga (angolul), japán nyelvi teszt, interjú (angolul).

Beadási határidõ (a Japán Nagykövetségre): 1999. június 30.

Jelentkezési lapért vagy bõvebb információért forduljon a Japán Nagykövetséghez (1125 Budapest, Zalai út 7. Tel: 275-1275)

8. A Fulbright Magyar-Amerikai Oktatási Csereprogram Bizottság örömmel hirdeti meg a 2000-2001-es tanévre szóló ösztöndíjait. Fulbright ösztöndíjra azok a magyar állampolgárok pályázhatnak, akik felsõfokú végzettséggel valamint megfelelõ szintû angol nyelvtudással rendelkeznek és az Egyesült Államokban szeretnének oktatni, kutatni, vagy továbbtanulni. Pályázni bármely tudományterületen és mûvészeti ágban lehet.

Pályázati ûrlapok a Fulbright Bizottságnál és a Tanulmányi Tanácsadó Központokban (Budapest, Debrecen, Miskolc, Szeged, Szombathely, Veszprém) vehetõk át.

A pályázatot a szükséges mellékletekkel együtt 1999. július 15-ig, három példányban, angol nyelven kell a Fulbright Bizottsághoz eljuttatni.

A Bizottság tájékoztató elõadást tart a Fulbright Programról és a pályázás feltételeirõl 1999. április 26-án, 14 órától a II. emeleti tanácsteremben (6720 Szeged, Dugonics tér 13., ).

9. A Soros Alapítvány pályázatot írt ki Egyetemi, fõiskolai felvételt segítõ program (Kódszám: 231) címmel azzal a céllal, hogy támogassa hátrányos helyzetû fiatalok bejutását felsõoktatási intézményekbe. Jelenlegi és volt állami gondozottak és roma származású fiatalok pályázhatnak. .

Pályázni lehet a következõ négy kategóriában:

1. Felsõoktatási intézmény vagy más szervezet felvételi elõkészítõ tanfolyamán való részvétel és/vagy egyéni elõkészítés támogatása.

2. 10 hónapos megélhetési támogatás a felsõoktatási intézményekben folyó elsõdiplomás

alapképzésre történõ felvételizés felkészülési idõszakára.

3. Vizsgával záruló nyelvtanfolyamon való részvétel támogatása (a vizsga lehet a nyelvtanfolyamot szervezõ intézmény saját kurzuszáró vizsgája is).

4. A felsõoktatási intézményekben folyó elsõdiplomás alapképzésre való felvételizéshez szükséges jelentkezési lapok megvásárlásának támogatása (max. 5 helyre). Ez a kategória azoknak szól, akik sikeresen megpályázták a fenti három pont egyikét.

Beküldési határidõ: 1999. július 30.

10. A Soros Alapítvány pályázatot írt ki informatikai oktatási anyagok fejlesztésének támogatására (Kódszám: 7043).

A pályázat célja: Olyan szakmai mûhelyek tevékenységének támogatása, melyek új oktatási rendszerek, informatikai oktatási anyagok, könyvek, CD-k, weboldalak, módszertanok kidolgozásával aktív szerepet tudnak vállalni az informatikai kultúra fejlesztésében.

Beküldési határidõ: 1999. szeptember 6.

11. A Soros Alapítvány ösztöndíjpályázatot írt ki felsõoktatásban tanuló roma fiatalok számára (Kódszám: 876) azzal a célla, hogy minél több roma fiatal fejezze be felsõfokú tanulmányait, és szerezzen diplomát, elõsegítve ezáltal a roma középosztály és értelmiség kialakulását.

A pályázók köre: azok a roma fiatalok, akik az 1999/2000-es tanévben valamilyen államilag akkreditált felsõoktatási intézményben második vagy ennél magasabb évfolyamon tanulnak (legyenek akár levelezõ, akár nappali tagozatos hallgatók). Az elnyerhetõ támogatás: Tíz hónapon keresztül havi 15.000 Ft ösztöndíj.

Beküldési határidõ : 1999. szeptember 14.

12. A romániai felsõoktatási intézmények nyári programjainak részletes leírása, benne a iasi, kolozsvári, constantai, sinaiai, craiovai egyetemek nyelvi és mûvelõdési kurzusaival, megtalálhatók a B-Közép Irodában.

A kurzusokra a jelentkezési határidõ: 1999. április 15.

13. A Magyar Ösztöndíj Bizottság és a DAAD közösen írta ki a „Magyar-német kutatócsere 2000-2001.” projektet.

A pályázatok beadási határideje: 1999. június 30.

14. A MÖB pályázatot hirdetett a Bajor Szabadállam állami felsõoktatási intézményeibe posztgraduális ösztöndíjakra 30 évnél nem idõsebb magyar állampolgárok számára.

A pályázatok beadási határideje: 1999. április 20.

14. A MÖB pályázatot hirdetett a Baden-Württemberg tartomány állami felsõoktatási intézményeibe szóló tanulmányi vagy PhD-ösztöndíjakra az 1999/2000. tanév õszi félévére.

A pályázatok beadási határideje: 1999. április 20.

15. A Bécsi Diplomáciai Akadémia 1999/2000. évi tájékoztatója és pályázati ûrlapja megtalálható a Külügyi Osztályon.

A pályázatok beadási határideje: 1999. április 15. (Budapest) illetve május 15. (Bécs).


Kari Kurír

A JATE Bölcsészettudományi Karának tájékoztató lapja

Kiadja a JATE BTK Dékáni Hivatala

Felelõs kiadó: Dr. Balázs Mihály dékán

Felelõs szerkesztõ: Zilahi Tibor pályázati referens


Aktuális pályázatok határidõ-táblázata

Pályázati ûrlapok letöltéséhez, kérjük, használja a Kari Kurír pályázati oldalát! http://www.arts.u-szeged.hu/kurir/palyazat/palyazat.html

Határidõ

Meghirdetõ

A pályázat célja, címe

Megjelenés helye

1999. ápr. 15.

Soros/OSI

Soros Supplementary Grants

Kurír 108.

1999. ápr. 15.

Soros/OSI

Higher Education Support

Kurír 109.

1999. ápr. 15.

Magyar-Amerikai Tud. és Techn. Közös Alap

Fiatal magyar és amerikai kutatók szakmai utazásának támogatására

Kurír 109.

1999. ápr. 15.

Soros/OSI

Kelet-európai mûvek megjelentetése

Kurír 109.

1999. ápr. 15.

Román egyetemek

Romániai nyári egyetemek

Kurír 109.

1999. ápr. 15.

Bécsi Diplomá-ciai Akadémia

1999/2000. évi kurzusok

Kurír 109.

1999. ápr. 20.

MÖB

Bajor posztgrad. ösztöndíjak

Kurír 109.

1999. ápr. 20.

MÖB

Baden-württembergi ösztöndíjak

Kurír 109.

1999. ápr. 26.

OTKA

Könyvtárpályázat

Kurír 109.

1999. ápr. 30.

San Marinoi Egyetem

Von der Planwirtschaft in die Marktwirtschaft

Kurír 105.

       

1999. máj. 1.

Mellon Foundation

Mellon kutatói ösztöndíj Amszterdamban

Kurír 105.

1999. máj. 1.

Mobilitás Ifj. Sz.

Fiatalok Európáért Program

Kurír 100.

1999. máj. 3.

OTKA

Kutatási pályázat

Kurír 109.

1999. máj. 5.

Pro Renovanda

Diákcsere mozgalomért

Kurír 109.

1999. máj. 14.

Pro Renovanda

Tudomány az oktatásban

Kurír 107.

1999. máj. 15.

Soros Al.- Párizsi Magyar Intézet

Magyar-francia rövid konferenciák, workshop-ok

Kurír 109.

1999. máj. 15.

Soros Al.

Kiegészítõ ösztöndíjprogram külföldi PhD és másoddiplomás képzéshez

Kurír 109.

1999. máj. 15.

Bécsi Diplomá-ciai Akadémia

1999/2000. évi kurzusok

Kurír 109.

1999. máj. 17.

OTKA

Posztdoktori pályázat

Kurír 109.

1999. máj. 20.

MÖB

Részképzés a volt szocialista országokban

Kurír 107.

1999. máj. 25.

Soros Al.

Pedagógiai, oktatási, módszertani folyóiratok tám.

Kurír 106.

       

1999. jún. 30.

Soros Al.

Kult. folyóiratok támogatása

Kurír 103.

1999. jún. 30.

MÖB

Doktori képzés a volt szocialista országokban

Kurír 107.

1999. jún. 30.

Japán Kult. Minisztérium

Japán kutatói és hallgatói ösztöndíjak

Kurír 109.

       

1999. júl. 15.

Fulbright Al.

Amerikai ösztöndíjak

Kurír 109.

1999. júl. 30.

Soros Al.

Hátrányos helyzetû fiatalok bejutása felsõoktatási intézményekbe

Kurír 109.

1999. júl. 30.

MÖB-DAAD

Magyar-német kutatócsere 2000-2001.

Kurír 109.

       

1999. aug. 30.

Domus Hungarica

Külföldi magyar kutatók és magyar kutatások támogatása

Kurír 107.

1999. aug. 31.

Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány

A magyarországi zsidóság újjászervezése

Kurír 107.

       

1999. szept. 6.

Soros Al.

Informatikai oktatási anyagok fejlesztése

Kurír 109.

1999. szept. 14.

Soros Al.

Felsõoktatásban tanuló roma fiatalok támogatása

Kurír 109.

1999. szept. 15.

Pro Renovanda

Történelem-földrajz pály.

Kurír 105.

       

1999. okt. 15.

Mellon Foundation

Mellon kutatói ösztöndíj Villa i Tattin

Kurír 105, 108.

       

1999. nov. 15.

Mellon Foundation

Mellon kutatói ösztöndíj Bécsben

Kurír 105.

       

1999. dec. 20.

MÖB

Részképzés a volt szocialista országokban

Kurír 107.

       

folyamatos

OTKA

Utazási támogatás

Kurír 109.

folyamatos

OTKA

Publikációs támogatás

Kurír 109.

folyamatos

OKTK

Kutatási támogatás

Pfigyelõ 1998/10. 18-19.
Kurír 90.

folyamatos

Exemplum A.

Kulturális innovációs kutatások támogatása

SANSZ 1996/11. 31. o.

folyamatos

Illyés Alapítvány

A határontúli magyarság azonosságtudatának megõrz.

Kurír 92.

folyamatos

Magyar Fordítóház

Magyar nyelvû mûvek lefordítása

SANSZ 1997/12. 12. o.;
Kurír 89.

folyamatos

Faludi Akadémia

Vidéki doktorandusok és kutatók támogatása

Kurír 106.

folyamatos

Soros Al.

Kulturális és mûvészeti kapcsolatok támogatása

Pfigyelõ 1998/10. 8. o.
Kurír 100.