Kari Kurír

A Szegedi Tudományegyetem
Bölcsészettudományi Karának
hírlevele

Elektronikus változat

149. szám - 2003. február 6.

Információk

1. Értesítjük a kari dolgozókat, hogy az idén is egészségügyi szûrést megszervezünk, melyen a részvétel a bölcsészkar munkatársai számára ingyenes és önkéntes. A vizsgálatok várhatóan február végétõl kezdõdnek, és folyamatosan, kis csoportokban zajlanak a SZTE ÁOK Belgyógyászati Klinikáján. Jelentkezni a tanszéki (intézeti) titkárságokon lehet 2003. február 14-ig.

2. A Kari Tanács a 2002/2003. tanév III. rendes tanácsülését 2003. február 13-án (csütörtökön) de. 10 órai kezdettel tartja a Kari Tanácsteremben.

Napirendi pontok:

I. Az Egyetemi Tanács illetékességi körébe tartozó ügyek

1. Javaslat Professor Emeritus cím adományozására Prof. Dr. H. Tóth Imre nyugalmazott egyetemi tanár részére
Elõterjesztõ: Dr. Berta Árpád, dékán

2. Javaslat a Néprajzi Tanszék nevének megváltoztatására Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszékr
Elõterjesztõ: Dr. Barna Gábor, mb. tanszékvezetõ egyetemi docens

3. Javaslat Könyvtártudományi Tanszék létrehozásár
Elõterjesztõ: Dr. Berta Árpád, dékán

II: A kari tanács illetékességi körébe tartozó ügyek

1. Az Egyetem utcai épület beruházásával kapcsolatban felmerült kérdések megvitatása
Elõterjesztõ: Dr. Koszta László, dékánhelyettes

2. Egyéb


3.
Felhívjuk a kollégák szíves figyelmét, hogy a 2003-as évre vonatkozó testvéregyetemi tanulmányutakra, külföldi vendégfogadásra szóló kérelmeket legkésõbb 2003. február 7-ig kell leadni a tanszéki/intézeti irodákban. Az intézetek javaslata alapján a kari Tudományos és Pályázati Bizottság rangsorolva küldi tovább a jelentkezéseket a Rektori Hivatalba. A jelentkezésekhez szükséges formanyomtatványok letölthetõk a Külügyi Osztály honlapjáról.

4. A BTK Szakszervezete a tavalyi évhez hasonlóan az idén is megszervezi karunkon az adótanácsadó szolgáltatást. Azoknak a dolgozóknak, akik igénybe kívánják venni, Jákó Gyuláné adótanácsadó nyújt segítséget 2003. február 27-én (csütörtökön) és március 18-án (kedden) 8-12 óra között a Petõfi épület II. emeletén a 217-es szobában (Filozófia Tanszék).


Tudományos és PhD hírek

1. PhD-szigorlatok:

Körtvély Erika Phd-szigorlatára 2003. január 16-án került sor. A szigorlat eredménye: 100%.
Kökény Andrea PhD-szigorlatára 2003. január 23-án került sor. A szigorlat eredménye: 100%.
Kövér Lajos PhD-szigorlatára 2003. január 23-án került sor. A szigorlat eredménye: 100%.


2.
A BTK Doktori Tanácsa 2003. február 13-án (csütörtökön) 1400 órai kezdettel tartja következõ ülését a BTK Kari tanácstermében.

Napirendi pontok:

1. Új eljárás indítása:

Neveléstudomány:
a, Bukta Katalin
b, Lesznyák Márta
Történelemtudomány:
a, Csurgai Horváth József
Irodalomtudomány:
a, Farkas Zsolt

2. Védési bizottság kijelölése

Történelemtudomány:
a, Kiss Gergely
b, Merényi-Metzger Gábor
Irodalomtudomány:
a, Katona Tünde

3. Új opponens kijelölése:

Irodalomtudomány:
a, Györei Zsolt
b, Tóth Zoltán

4. Doktori eljárás befejezése (védés):

Irodalomtudomány:
a, Szász Géza.

5. Egyéb.


Pályázatok

A pályázatokat illetõen bõvebb információkhoz juthat a B-Közép Irodában.
Ûrlapok letöltéséhez, kérjük, használja a Kari Kurír pályázati oldalát!
http://www.arts.u-szeged.hu/kurir/palyazat/index.html

1. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara pályázatot hirdet a Pedagógiai-Pszichológiai Intézet Neveléstudományi Tanszékére tanársegédi álláshely betöltésére.
A kinevezendõ tanársegéd feladata lesz neveléselméleti tematikájú szemináriumok és speciálkollégiumok tartása, valamint pedagógiai gyakorlatok vezetése a bölcsész tanárszakos, pedagógia szakos és zenekonzervatóriumi hallgatók részére. A pályázók közül kifejezetten elõnyben részesül az, aki egyetemi szintû pedagógia szakos végzettséggel rendelkezik, és részt vesz a szervezett neveléstudományi doktori (PhD) képzésben.
A kinevezés 4 évre szól.
A pályázónak meg kell felelnie a Felsõoktatási Törvényben és a Szegedi Tudományegyetem oktatói követelményrendszerében rögzített feltételeknek.
A pályázat elbírálásának határideje a megjelenéstõl számított 60 nap.
A pályázatot a megjelenéstõl számított 30 napon belül a Bölcsészettudományi Kar Dékáni Hivatalába kell benyújtani. A pályázat formai feltételeirõl a SZTE BTK Dékáni Hivatalában (Kelemen Éva – 54 4360) kapható felvilágosítás.

Dr. Berta Árpád egyetemi tanár s.k.
a Kar dékánja

2. A Magyar Ösztöndíj Bizottság (MÖB) pályázatot hirdet indiai ösztöndíjra (Indian Council for Cultural Relations (ICCR)) két fõ részére a 2003/2004-es akadémiai évre. Az ösztöndíj egyetemi rész- és posztgraduális tanulmányok folytatása illetve doktori képzés céljából pályázható meg. A képzéshez legalább középfokú angol nyelvtudásra vagy indiai nyelvek ismeretére van szükség.
A minimum egyéves tanulmányútra pályázhatnak III-IV. éves egyetemi hallgatók, egyetemi vagy fõiskolai végzettséggel rendelkezõk az orvosi tudományok kivételével valamennyi tudományterületrõl. Az ösztöndíj szerény megélhetést biztosít. A pályázat elbírálásának része az angol esetleg indiai nyelveken történõ személyes meghallgatás, melyen részt vesz az ösztöndíj adományozó fél képviselõje is.
A pályázás során elsõbbséget élveznek azon jelentkezõk, akik a korábbiak során még nem végeztek tanulmányokat Indiában.
Az eredeti angol nyelvû felhívás az ösztöndíj követelményrendszerérõl megtalálható a MÖB Irodában. A jelentkezés és a részvétel feltételeirõl Krasnyánszki Zsuzsanna szakreferens (T:384-9009) és Erény Ágnes ügyfélszolgálati munkatárs (T:422-0678) ad felvilágosítást. A jelentkezési formanyomtatványok - MÖB ûrlap és az ICCR (indiai) jelentkezési lap - hozzáférhetõk a MÖB Iroda Ügyfélszolgálati Irodáján (Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21., telefon: 422-0678). A MÖB ûrlap letölthetõ az Internetrõl is: www.scholarship.hu azon belül Pályázati Ûrlapok. Az Ügyfélszolgálati Iroda a tájékoztatót és az ûrlapokat vidékiek részére igény szerint postán megküldi. Az indiai jelentkezési lap fénymásolható.

A jelentkezéshez szükséges dokumentumok:

1.) MÖB háromlapos adatlapja a csatolandó dokumentumokkal együtt 1 példányban
Csatolandó dokumentumok magyar nyelven:

· szakmai életrajz;
· ajánlás két, tudományosan/szakmailag elismert szakembertõl (1-1 példányban);
· munkaterv/programterv;
· oklevél másolat (egyetemi-fõiskolai hallgatók, doktoranduszok esetében az utolsó lezárt félév eredményeit feltüntetõ leckekönyvi másolat);
· állami nyelvvizsgát vagy azzal egyenértékû nyelvtudást tanúsító bizonyítvány másolata.

2.) ICCR adatlap (írógéppel vagy nyomtatott betûvel kell kitölteni) a csatolandó dokumentumokkal együtt 7 példányban
Csatolandó dokumentumok angol nyelven:

· minden adatlaphoz csatolni kell egy eredeti igazolványképet (a fénykép hátulján szerepeljen a pályázó neve), és szükséges még 1 db tartalék igazolványkép,
· érettségi bizonyítvány vagy oklevél intézmény által hitelesített másolata,
· orvosi igazolást (2-es melléklet),
· munkaterv, szakmai életrajz, tantárgyi kivonat a felsõoktatási intézményben elvégzett kurzusokról (intézmény által hitelesített másolat),
· a meglévõ oklevelek, bizonyítványok másolata,
· az angol nyelvtudást igazoló adatlap (3-as melléklet),
· az érvényes útlevél megfelelõ oldalainak másolata.

A küldõ és a fogadó ország közötti oda- és visszaút költségeihez a MÖB Iroda hozzájárul.
Beérkezési határidõ: 2003. február 7.

3. A Magyar Ösztöndíj Bizottság (MÖB) pályázatot hirdet a University of Cambridge 2003. évi nyári egyetemi ösztöndíjára 2 fõ részére.
A University of Cambridge fedezi az oktatás, a szállás és az étkezés költségeit (kivéve hétvégi ebéd), az útiköltséghez pedig a MÖB döntése alapján támogatás kapható. Az elõre nem látható egyéb kiadásokat (könyvek, hétvégi kirándulások és ebéd) az ösztöndíj nem fedezi, ezeket az ösztöndíjasnak magának kell finanszíroznia (elõreláthatólag kb. 50 L / hét).
Az alábbi kurzusokra lehet pályázni:

History Summer School (2003. július 6-26.)
Art History Summer School (2003. július 6-26.)
Shakespeare Summer School (2003. július 6-26.)
English Literature Summer School (2003. július 27. – augusztus 16.)
Medieval Studies Summer School (2003. július 27. – augusztus 16.)
Term I of the International Summer School (2003. július 7. – augusztus 1.)

Pályázhatnak egyetemi ill. posztgraduális tanulmányokat folytató hallgatók és fiatal oktatók:

- akik folyékonyan beszélnek angolul (az oktatás nyelve az angol)
- akiknek eddig nem volt lehetõségük külföldi utazásra, tanulásra.

A pályázatnak a következõket kell tartalmaznia:

- a MÖB háromlapos Nyári Egyetemi adatlapja (1 példány)
- a University of Cambridge – kiválasztott kurzusra szóló – angol nyelvû adatlapja (2 példány) A pénzügyi részt nem kell kitölteni!
- szakmai életrajz magyar nyelven (2 példány)
- motivációs levél magyar nyelven (2 példány)
- oklevél másolat (egyetemi hallgatók ehelyett, doktoranduszok pedig ezen túl az utolsó lezárt félév eredményeit feltüntetõ leckekönyvi másolatot adják be) (2 példány)
- állami nyelvvizsgát vagy azzal egyenértékû (angol) nyelvtudást tanúsító bizonyítvány másolatban. Ennek hiányában ösztöndíjának sikeres megvalósításához szükséges nyelvtudását valamely felsõoktatási intézmény idegennyelvi lektorátusa igazolhatja (2 példány)

Az adatlapok valamint a kurzusokról szóló tájékoztatók letölthetõk az Internetrõl: www.scholarship.hu vagy http://www.cam.ac.uk/CambUniv/ContEd/IntSummer valamint megtekinthetõk a MÖB Iroda Ügyfélszolgálati Irodáján (Budapest XIV., Ajtósi Dürer sor 19-21., ügyfélfogadás hétfõn 13-16, keddtõl csütörtökig 9-12 és 13-16 óra között, pénteken 9-12 között).
A hiányos és/vagy határidõ után beküldött pályázatokat a MÖB Irodának nem áll módjában beterjeszti bírálatra a szakmai kollégiumokhoz.
A pályázatok beadásának határideje: 2003. február 7., mely a postai pecsétbélyegzõ dátumára vonatkozik. A pályázatokat kizárólag postai úton kérjük címünkre eljuttatni: MÖB Iroda, Professzorok Háza, 1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21.


4.
Az Oktatási Minisztérium pályázatot hirdet a felsõoktatásban széles körben használható új alaptankönyvek és szakkönyvek nyomtatott vagy elektronikus kiadásának támogatására.
A támogatásra jogszerûen mûködõ, Magyarországon bejegyzett könyvkiadók, állami és az államilag által elismert nem állami felsõoktatási intézmények, illetve a tankönyv- és szakkönyvkiadásban együttmûködõ intézmények, szervezetek, könyvkiadással foglalkozó egyéb, intézmények (pl. tudományos intézetek, könyvtárak, egyházi és társadalmi szervezetek, stb.), elektronikus oktatási lehetõségek, segédanyagok kifejlesztésével professzionálisan foglalkozó intézmények, szervezetek, vállalkozások pályázhatnak,. amennyiben tevékenységi körükben a beadási határidõt megelõzõen legalább két
Az Oktatási Minisztérium a pályázat keretében a könyvek kifejlesztéséhez járul hozzá. Pályázatonként legfeljebb 3 millió Ft nyerhetõ el.
Kérjük a tisztelt pályázókat, hogy pályázatukat 3 példányban, kizárólag postai úton (legkésõbb 2003. február 10--igi postabélyegzõvel ) az alábbi címre küldjék: Felsõoktatási Pályázatok Irodája / TKP, Professzorok Háza, 1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21.
Beküldési határidõ: 2003. február 10.
A pályázati anyag számítógépes hálózaton keresztül, elektronikus formátumban érhetõ el a következõ címen: http://www.fpi.hu/palyazatok/tkp/2003/TKP_2003_palyazati_felhivas.htm


5.
Az Oktatási Minisztérium pályázatot hirdet a pedagógiai lapok és folyóiratok megjelentetésének támogatására. Beadási határidõ: 2003. február 15. Bõvebb információ a Pályázati Iroda faliújságján.


6.
A Fondation de l'École Normale Supérieure és az Ile de France régió pályázatot hirdet fiatal kutatók számára a 2003/04. tanévre. Pályázhatnak valamennyi tudományterületen olyan tudományos fokozattal rendelkezõ, 40 év alatti kutatók, akik úttörõ jelentõségû kutatásaikat egy (vagy több) francia kutatóintézettel együtt végzik. Összesen két ösztöndíjat osztanak ki, s a két helyre a világ bármely országából lehet pályázni. Az ösztöndíj idõtartama 12 hónap, összege: 75 000 EUR.
A pályázati anyagokat a Fondation de l'École Normale Supérieure címére (45, rue d'Ulm, 75005 Paris, tel: 33 1 44323185, fax.: 33 1 44323183, mail: fondation@ens.fr) kell eljuttatni legkésõbb 2003. február 15-ig.
A dossziénak tartalmaznia kell (3 példányban):

· a kitöltött jelentkezési adatlapot (ügyfélszolgálati irodánkban beszerezhetõ)
· egy részletes munkatervet
· a pályázó önéletrajzát és közelmúltban megjelent publikációinak jegyzékét
· ajánlólevele(ke)t
· francia partner(ek) fogadólevelét (fogadóleveleit)
· egy költségtervet

A hiányos vagy késve beérkezõ pályázati anyagokat a - döntését várhatóan május közepén meghozó - zsûri nem bírálja el.


7.
A Magyar Tudományos Akadémia pályázatot hirdet a Bolyai János kutatási ösztöndíjra.
Az ösztöndíj célja: tudományos munka megírásának vagy azzal egyenértékû kutatási témában létrehozott alkotás elkészítésének, valamint a további tudományos minõsítés, illetve cím elnyerésére való felkészítés elõsegítése. Pályázat nyújtható be valamennyi tudományterületen, illetõleg tudományágban.
Az ösztöndíjra pályázhat az a felsõfokú végzettséggel rendelkezõ személy, aki:

- magyar állampolgár,
- PhD, illetve azzal egyenértékû tudományos fokozattal rendelkezik a pályázat benyújtásakor,
- a pályázat benyújtási határidejének idõpontjáig a 45. életévét még nem töltötte be,
- kutatásait magyarországi tudományos intézményben (felsõoktatási intézményben, akadémiai kutatóintézetben, egyéb tudományos kutatóhelyen) kívánja végezni, és ehhez az intézmény fogadókészségérõl szóló nyilatkozattal rendelkezik.

Pályázhat nem magyar állampolgár is, ha kutatási témája magyarországi vagy a magyarsággal kapcsolatos kutatási feladathoz kötõdik.
Az ösztöndíjra nem pályázhat az, aki az MTA Doktora címmel, vagy a tudomány doktora fokozattal rendelkezik, vagy az ösztöndíj folyósításának kezdetekor Békésy György Posztdoktori Ösztöndíjban, Magyary Zoltán Posztdoktori Ösztöndíjban, Széchenyi István Ösztöndíjban, Széchenyi Professzori Ösztöndíjban részesül.
Az ismételt pályázásra vonatkozó szabályt az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíj Szabályzata 3. § (3) bekezdése tartalmazza.
Az ösztöndíj határozott idõre - 1, 2 vagy 3 évre - szól. 2003-ban havi bruttó összege 100.800,- Ft. Az ösztöndíj személyi jövedelem alá vont társadalombiztosítási járulék és egészségügyi hozzájárulás köteles jövedelem.
2003-ban az elnyerhetõ ösztöndíjak száma: 165. Ebbõl legfeljebb 35-öt nyerhetnek el a már három évig Bolyai ösztöndíjban részesültek, ha mind az éves, mind a záró kutatói jelentésük "kiemelkedõ" minõsítésû.
A pályázatok elbírálásáról 2003. június 15-ig kapnak értesítést a pályázók. A pályázatot elnyert kutatók 2003. szeptember 1-tõl részesülnek ösztöndíjban.
A pályázati díj 2003-ban 6.000,- Ft.
A pályázatot - pályázati lapon - 3 példányban, személyesen vagy postai úton kell eljuttatni az alábbi címre: MTA Doktori Tanács Titkársága 1051 Budapest, Nádor u. 7.
Beadási határidõ: 2003. február 28. (legkésõbb 2003. február 28-i postabélyegzõvel)
További információ és letölthetõ ûrlapok az alábbi Internet címen: http://www.mta.hu/palyazatok/bolyai/main.html


8.
A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma pályázatai:

Móricz Zsigmond irodalmi ösztöndíj
Örkény István drámaírói ösztöndíj

Beadási határidõk: 2003. február 28.
Részletek a Pályázati Iroda faliújságján, illetve a http://www.nkom.hu/palyazat/osszes/ Internet címen.


9.
Az Alapítvány a Magyar Felsõoktatásért és Kutatásért kuratóriuma ösztöndíjpályázatot hirdet "Humán erõforrás fejlesztése a civil szektorban" címmel.
Az ösztöndíj elnyerésére olyan fiatalok pályázhatnak, akik a hazai civil szektor hatékonyabb mûködését és a civil szektor EU-csatlakozását elõsegítõ témákból készítik:

- tudományos diákköri dolgozatukat,
- szakdolgozatukat vagy
- doktori értekezésüket.

Pályázhatnak továbbá azok az oktatók, kutatók, akik kutatómunkájukat a hazai civil szektor hatékonyabb mûködését elõsegítõ témákban végzik. A pályázók szíves figyelmébe ajánljuk a pályázati felhívás mellékletét képezõ, feldolgozásra ajánlott témák jegyzékét.
Az ösztöndíj-pályázat kedvezményezettjei lehetnek: a fõiskolai és egyetemi szintû alapképzésben, a szakirányú továbbképzésben, a kiegészítõ képzésben és a doktori képzésben részt vevõ fõiskolai vagy egyetemi hallgatók; függetlenül attól, hogy a tanulmányaikat milyen oktatási formában végzik, továbbá a hazai felsõoktatási intézmények oktatói, kutatói.
TDK dolgozat elkészítésére pályázhatnak azok a 2002/2003. tanévre beiratkozott fõiskolai vagy egyetemi hallgatók, akik a civil szektor fejlõdésének kérdéseivel a Tudományos Diákkörök keretében foglalkoznak.
Szakdolgozat elkészítésére pályázhatnak azok a 2002/2003. tanévre beiratkozott fõiskolai vagy egyetemi hallgatók, akik igazolják szakdolgozatuk, diplomamunkájuk témájának elfogadását.
Doktori értekezés elkészítésére pályázhatnak a 2002/2003. tanévben másod- vagy harmadéves doktoranduszok.
Kutatási ösztöndíjra pályázhatnak azok a PhD fokozattal rendelkezõ egyetemi/fõiskolai oktatók, kutatók, akik a civil szektor témakörébõl TDK dolgozatot, diplomamunkát, doktori értekezést készítõ hallgatók konzulensei, és egyben kutatómunkájukat a non-profit szektor hazai fejlesztését elõsegítõ témákban végzik.
A tanulmányaikat egymásra épülõ rendszerben, vagy több szakon végzõ hallgatók több alkalommal is benyújthatnak pályázatot:

· a képzési szinteket lezáró diplomamunka, doktori értekezés vázlatával,
· a szakonként külön-külön írt szakdolgozat vázlatával.

Az ösztöndíjjal folyósítható támogatás maximum 2 évre szólhat, a TDK dolgozat elkészítõje maximum 3 havi ösztöndíjban részesülhet.
A pályázattal elnyerhetõ ösztöndíj havi összege:

· hallgatók részére 35 ezer Ft;
· doktoranduszok részére 45 ezer Ft;
· predoktorok részére 65 ezer Ft;
· oktatók részére 80 ezer Ft.

A pályázati forrásból várhatóan 40 fõ támogatására nyílik lehetõség. Az ösztöndíj folyósításának kezdete: 2003. szeptember 1.
További részletek (csatolandó dokumentumok listája, témajegyzék) a Pályázati Irodában illetve a http://www.civil.info.hu Internet címen.
Azonos szakmai értékû pályázatok esetén elõnyben részesülnek a civil szervezeteknél önkéntes munkát végzett/végzõ hallgatók, oktatók. Kérjük csatolni a pályázathoz a civil szervezet igazolását a végzett munkáról.
A pályázatot az e célra készült formanyomtatvány kitöltésével, és a szükséges mellékletekkel kiegészítve négy (egy eredeti és három másolati) példányban kell - az alábbi címre benyújtani: Alapítvány a Magyar Felsõoktatásért és Kutatásért Kurátor Kft., 1052 Budapest V., Váci u. 16/a.
Beküldési határidõ: 2003. február 28. (a helyszínen 14 óráig, illetve legkésõbb a február 28-i postai bélyegzõvel)


10.
Pályázati felhívás az Európai Unió SOCRATES oktatási együttmûködési programjában Grundtvig Tanulási kapcsolatban való részvételre

Comenius 1 akció - Nemzetközi iskolai együttmûködések
Az akció nyitott minden államilag elismert közoktatási intézmény számára, tehát pályázatot nyújthatnak be állami, magán és egyházi óvodák, alap- és középfokú oktatási intézmények, kollégiumok stb.
A Comenius 1 akció elsõsorban azoknak az intézményeknek szól, amelyek külföldi partnerkapcsolatok révén kívánják pedagógiai programjukat gazdagítani, és igyekeznek tanulóikat és tanáraikat projektjellegû tevékenységek során bevonni a nemzetközi vérkeringésbe.

A bírálatnál elõnyt élveznek azok a projektek, amelyek:

· az EU legkevésbé elterjedt és oktatott nyelveinek (dán, finn, görög, holland, portugál, svéd, olasz) helyzetét igyekeznek elõmozdítani;
· szakképzést nyújtó oktatási intézmények részvételével zajlanak;
· esélyegyenlõséget biztosítanak a bármely módon (földrajzilag, ill. gazdasági vagy társadalmi szempontból) hátrányos helyzetben lévõ, vagy a nemzetközi együttmûködés terén kevés tapasztalattal rendelkezõ intézményeknek.

Comenius 2.1 - Európai Együttmûködési Projektek a tanárok alap- és továbbképzése területén
A projektekben elsõsorban a tanárok alap- és továbbképzésével foglalkozó intézmények vehetnek részt, de bekapcsolódhatnak pedagógiai intézetek, tanügyi tanácsadók továbbképzésével foglalkozó intézmények, valamint közoktatási intézmények is.

Comenius 2.2.c - Külföldi szakmai továbbképzés pedagógusoknak
A program keretében kétféle típusú továbbképzõ kurzusra lehet pályázatot benyújtani:

A) általános tanártovábbképzõ kurzusokra (1-4 hetes kurzusok pályázhatók), illetve
B) nyelvtanár-továbbképzõ kurzusokra (minimum 2, maximum 4 hetes kurzusok).
A 2003. március 1-jén megpályázott kurzusoknak 2003. június 1. és 2004. július 31. között kell lezajlaniuk.

Csak olyan tanárok pályázhatnak, akik az adott nyelvet legalább 3 évig, általános iskolai nyelvtanárok esetében legkevesebb heti 3 órában, középiskolai nyelvtanárok esetében heti 6 órában tanítják.

Comenius nyelvtanár-asszisztensi akció: Nyelvtanár-asszisztensi ösztöndíjak leendõ nyelvtanárok részére
A Comenius nyelvtanár-asszisztensi akció keretében leendõ nyelvtanárok az Unió egyik tagállamának valamely közoktatási intézményében 3-8 hónap idõtartamú tanár-asszisztensi megbízást nyerhetnek el.
A fogadó intézményeket a Socrates Nemzeti Iroda választja ki az asszisztensek számára.

A pályázásra azok jogosultak, akik a pályázat beadásának idején:

· rendelkeznek vagy idegennyelv-tanításra jogosító szakképesítéssel, amelyet a 2001/2002-es tanévnél nem korábban szereztek (ebben az esetben a diploma másolatát csatolni kell a pályázathoz!) vagy igazolt nappali tagozatos hallgatói státusszal egy olyan felsõoktatási képzési formában, amely ilyen szakképesítést ad és
· még soha nem tanítottak hivatásszerûen;

a tanár-asszisztensi állás betöltésekor:

· olyan diplomával rendelkeznek, amely feljogosítja õket arra, hogy hazájukban egy hivatalosan elismert és bejegyzett oktatási intézményben nyelvtanárként dolgozhassanak, és ezt a diplomát a 2001/2002-es tanévnél nem korábban szerezték;

vagy

· legalább két évet már elvégeztek egy olyan felsõoktatási képzési formában, amely nyelvtanári hivatásra készít fel.

Comenius nyelvtanár-asszisztens fogadása
A közoktatási intézmények a projektpályázatokkal egyidõben, egy külön pályázati forma keretében pályázatot nyújthatnak be nyelvi asszisztensek fogadására az EU valamely országából. Az asszisztensek 3-8 hónapot tölthetnek a magyar intézményben, ahol nyelvtanári munkát végeznek. A nyelvi asszisztenst a program költségmentesen biztosítja az iskolák számára. Amennyiben az iskola nyelvi asszisztens fogadására kíván pályázatot benyújtani, azt a COMENIUS-tervben fel kell tüntetni.

2 Bõvebb információ az Interneten: http://www.tpf.iif.hu. A pályázatok beadási határideje: 2003. március 1.

11. A Pro Renovanda Cultura Humgariae Alapítvány pályázati felhívásai a 2003. évre

Általános pályázati feltételek:
A teljes pályázati anyagot - beleértve az olvashatóan kitöltött, aláírt ûrlapot is - 2 példányban, külön-külön összetûzve kell benyújtani; postai úton, vagy személyesen a titkárságon, legkésõbb a beadási határidõ napján. Az ûrlap jobb felsõ sarkába be kell írni a megpályázott szakalapítvány nevét.
A pályázatokról minden szükséges információ megtalálható a http://www.prof.iif.hu/prc Internet címen, ahonnan az ûrlapok is letölthetõk.

"Diákok a tudományért" szakalapítvány
Célja: a felsõoktatásban kiemelkedõ tudományos teljesítményt elért fiatalok alkotó, tudományos tevékenységének segítése.
Pályázatokat kizárólag a már eredményekkel (TDK-konferenciákon és más szakmai fórumokon elnyert díjakkal, tudományos publikációkkal, megvalósult egyéb alkotásokkal stb.) dokumentált (1) egyéni és csoportos hallgatói kutatómunka, valamint (2) az ahhoz kapcsolódó bel- és külföldi tanulmányutakon, konferenciákon való aktív részvétel forintköltségeinek (részvételi díj, utazás, szállás) fedezésére, (3) továbbá kivételes esetben és egyszeri alkalommal diáktudományos tevékenységhez kapcsolódó, hallgatók közremûködésével készült tudományos publikációk megjelentetésének támogatására
Pályázati támogatásban részesülhetnek: (1) a felsõoktatásban dokumentáltan eredményes tudományos vagy mûvészi tevékenységet felmutató, magyarországi egyetemen vagy fõiskolán, nappali tagozatos graduális tanulmányaikat végzõ, illetve (2) rendkívül indokolt esetben esti, levelezõ és távoktatási formában tanuló egyetemisták és fõiskolások. Elõnyben részesülnek az elsõ egyetemi vagy fõiskolai diplomájukat szerzõ fiatalok, továbbá a Pro Scientia Aranyérmesek.
A pályázat benyújtásának határideje: 2003. március 31. és október 15.

"Dunatáji népek kutatása" szakalapítvány

Célja: A közép-európai régió születésének és Európába történõ beilleszkedésének sokoldalú feltárása (beleértve az Osztrák-magyar közös múlt kutatását is). Pályázni lehet: a közép-európai nem magyar népeket érintõ alábbi kutatási témákra:

· Közép-Kelet-Európa, mint régió fejlõdési útja, ennek viszonya más európai térségek fejlõdéséhez,
· Az államok feletti demográfiai, interetnikai, települési, termelési politikai struktúrák alakulása,
· A közép-európai társadalom polgárosodása (agrárkérdés, parasztság, gazdálkodás, életmód, társadalom, kultúra),
· Modernizációs folyamat Közép-Európában. Állam, jog, politika, modernizációs ideológiák, ezek tükrözõdése a kultúrában és a mûvészetben,
· Nemzetté válás, nemzeti ideológiák, nemzeti kérdés.

A pályázat benyújtásának határideje: 2003. április 2.

"Egyetemi diáksportért" szakalapítvány
Célja az egyetemi versenysport mûködési feltételeinek javítása.
Létesítményépítést, infrastrukturális fejlesztést nem tudunk támogatni.
Pályázhatnak: azon felsõoktatási intézmények sportegyesületei (DSE-k, DSK-k is), amelyek csapatsportokban OB I., OB II., (NB I., NB II.) együttessel rendelkeznek, egyedi sportágakban elsõ vagy másodosztályú versenyzõket foglalkoztatnak.
A pályázat benyújtási határideje: 2003. február 28.

"Környezetkultúra" szakalapítvány
Célja: iskolai korosztályok komplex környezetszemléletének fejlesztése, a folyamatot megalapozó feltételek kialakításának támogatása.
Pályázhatnak: a középfokú és felsõoktatási intézmények hallgatói és oktatói egyénileg és kollektíven. Az egy pályázattal elnyerhetõ támogatás összege: 50.000-300.000Ft. Kiadási (nyomdai) költségeket, valamint technikai fejlesztéseket a szakkuratóriumnak nem áll módjában támogatni
A pályázat benyújtásának határideje: 2003. február 28.


"Klebelsberg Kuno emlékére" szakalapítvány

Célja: az idegen nyelvi képzés és idegen nyelvû kiadványok készítésének támogatása.
Pályázni lehet az idei évben:
Az Európai Unióhoz való csatlakozás gondolatköréhez illeszkedõ a magyar kultúrát, valamint a magyar és az európai kultúra kapcsolatát bemutató tudományos mûvek: tanulmányok, folyóiratcikkek, könyvek idegen nyelvre történõ fordítására, illetve megjelentetésének elõkészítésére.
A felsõoktatás területérõl az idegen nyelvi tanszékek munkatársainak kutató és oktató munkájához ösztöndíjak biztosítására.
Pályázhatnak: egyének, munkaközösségek, intézmények.

· Szakmai életrajzát, két elismert pályatárs ajánlását kérjük a pályázathoz csatolni.
· Kiadókat, kiadási költségeket, valamint technikai fejlesztéseket a kuratóriumnak nem áll módjában támogatni.
· Az egy pályázattal elnyerhetõ támogatás egyéni pályázat esetén maximum 200.000.-Ft, kollektív pályázat esetén maximum 500.000.-Ft.

A pályázat benyújtásának határideje: 2003. február 26.

"Kollégiumokért" szakalapítvány
A Szakalapítvány a felsõoktatási kollégiumok értelmiségformáló szerepét kívánja segíteni, a kollégiumi öntevékeny csoportok mûködését, kollégiumi rendezvények szervezését, önnevelõ közösségi megmozdulásokat, kollégiumi hagyományok ápolását támogatja. A Szakalapítvány pártolja a kollégiumok társadalmasítását, a hallgatói önkormányzatok erõsítését célzó törekvéseket, az erre irányuló mozgalmakat.
A Szakalapítvány nem támogat olyan – például a szakképzés körébe tartozó –- tevékenységeket, melyeknek az irányítása, finanszírozása a felsõfokú oktatási intézmény feladata, s általában nem támogat beruházásokat, eszköz-beszerzéseket sem.
Pályázatot kollégiumi önkormányzatok, kollégiumi bizottságok, kollégiumokban mûködõ öntevékeny csoportok nyújthatnak be – a korábbi gyakorlattól eltérõen (amikor is minden programhoz külön-külön kellett a pályázatot beadni) – kollégiumonként egyet, amiben azonban több program támogatását is lehet kérni. A kérhetõ legnagyobb támogatás 500 Forint/ kollégista.
A pályázat benyújtásának határidõ: minden év április 15. és október 15.

"Tudomány az oktatásban" szakalapítvány
Célja: a tudományos kutatások során született eredmények alkalmazásának elõsegítése a felsõoktatásban.
Pályázni lehet: az új kutatási eredmények, illetve új tudományterületek, új tantárgyak oktatását szolgáló tananyag (tankönyv, jegyzet, kézikönyv, távoktatási tananyag, elektronikus hordozó stb.) készítésére az élettudományok, az élettelen természettudományok és a társadalomtudományok területérõl.
Pályázhatnak: magánszemélyek, intézmények és alkotó közösségek.

· A pályázattal elnyerhetõ támogatás a mûvel kapcsolatos nem bérjellegû személyi és dologi költségekre fordítható.
· Nyomdai költségeket, valamint technikai fejlesztéseket a kuratóriumnak nem áll módjában támogatni.
· A pályázatok támogatására kiosztható keretösszeg: 10 millió forint.
· Az egy pályázattal elnyerhetõ támogatás: egyéni pályázat esetén 100-300.000.-Ft, szerzõi kollektívák esetén max. 500.000.-Ft.
· Szakmai életrajzát (10 legfontosabb publikációjának megjelölésével) és a készítendõ tananyag tematikáját, valamint két elismert pályatárs ajánlását kérjük a pályázathoz csatolni.

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy egy pályázó csak egy pályázatot nyújthat be és társszerzõként sem szerepelhet más pályázatban.
A pályázat benyújtásának határideje: 2003. április 24.

"Unger Mátyás emlékére" szakalapítvány
Célja: a történelem tanításának és a történeti földrajz ismereteinek megújítása tanulmányokkal, térképekkel, adattárakkal.
Pályázni lehet az alábbi témakörben: A történelem-, földrajztanítást megújító tudományos igényû tanulmányokkal, metodikai újításokkal, kronológiákkal és a történeti földrajz ismereteinek terjesztését szolgáló térképekkel, adattárakkal.
Pályázhatnak: egyének, munkaközösségek, intézmények.
A pályázat benyújtásának határideje: 2003. március 1.

12. A Magyar Köztársaság országgyûlésének elnöke, külügyminisztere EU-pályázatot hirdet „Az új évezred esélye - Magyarország és az Európai Unió” címmel az egyetemek és a fõiskolák hallgatói számára az alábbi kategóriákban, illetve témakörökben

1. A csatlakozás várható következményei a magyar gazdaság egy (a pályázó által szabadon választott) szektorában;
2. A Magyarország és az Európai Unió között folyó csatlakozási tárgyalások értékelése politikai, gazdasági, társadalmi, jogalkotási szempontból;
3. Egy adott közösségi jogterület összehasonlítása a vonatkozó magyar jogszabályokkal. A jogalkotás és jogalkalmazás során felmerülõ kérdések;
4. Különbözõ intézmények (pl. nemzeti parlamentek, érdekképviseletek, regionális szervezetek) szerepe az európai integrációban;
5. Az uniós csatlakozás alkotmányos vonatkozásai Magyarországon és az EU-ban; A tagállamként való mûködés jogi-intézményi feltételei;
6. Elképzelések az Európai Unió jövõjérõl - az európai Konvent mûködése;
7. Az Európai Unió elõtt álló biztonságpolitikai kihívások.

A pályázaton a felsõoktatási intézmények nappali és 30 évnél fiatalabb levelezõ tagozatos hallgatói vehetnek részt. Az elõzõ évek pályamûveit nem lehet újból benyújtani.
Pályázni maximum 30 gépelt oldal (50 sor oldalanként, 1-es sortávolság, 56 leütés soronként, 12-es betûnagyság) terjedelmû dolgozattal lehet, amely az elõbbi témakörök közül vizsgál egyet. A pályázatokban hivatkozni kell a forrásokra, és azt irodalomjegyzékkel kell ellátni. A pályamûveket nem kell bekötni.
A pályázatot jeligével kell ellátni. Ugyancsak jeligével ellátott zárt borítékban kérjük a pályázó nevét, postacímét (telefonszámát), továbbá annak az egyetemnek, fõiskolának a megnevezését (felsõoktatási intézmény, kar, szak, évfolyam), ahol tanulmányait folytatja.
A pályázatot - egy példányban - az alábbi címre kérjük küldeni: Országgyûlés Fõtitkára, 1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3. (vagy ajánlott küldeményként vagy személyesen az Országgyûlés 1055 Bp., Balassi Bálint u. 3. sz. alatti postabontójába)
A pályázat beküldésének határideje: 2003. március 7.
A pályázatokat az Országgyûlés elnöke és a külügyminiszter által felkért neves szakértõkbõl álló bíráló bizottság értékeli. A bíráló bizottság fenntartja a jogot, hogy - a pályamûvek minõségére figyelemmel - egyes helyezéseket ne ítéljen oda, vagy több helyezettet javasoljon díjazásra.
A pályázat díjazása: I. helyezett 300 000 Ft, II. helyezett 220 000 Ft, III. helyezett 160 000 Ft, valamint két, egyenként 70 000 Ft-os különdíj.
A pályázat eredményhirdetésére és a díjkiosztásra elõreláthatóan 2003 májusában kerül sor az Országházban.

13. Az Osztrák-Magyar Akció Alapítvány a két ország felsõoktatási intézményei felsõbb évfolyamos hallgatóinak, különösen az egyetemet és fõiskolát végzetteknek (diplomásoknak), PhD–hallgatóknak és a felsõoktatásban oktatóknak tanulmányi és kutatói ösztöndíjakat bocsát rendelkezésre osztrák és magyar egyetemeken és fõiskolákon.

Pályázhatók:
I. Szemeszter- és éves ösztöndíjak
I.1 Rövid kutatói tartózkodások felsõbb évfolyamos hallgatóknak diplomaírás céljából

A magyar hallgatókra vonatkozó pályázati követelmények:

- Sikeresen lezárt 6 szemeszter (germanistáknak 4 szemeszter) magyar egyetemen vagy fõiskolán, az illetõ szakterületen (csak tudományos szakirányú pályázatokat fogadunk)
- kizárólag magyar állampolgárságú és nappali tagozatos hallgatók pályázhatnak.

Idõtartam: diplomaíráshoz: 1-4 hónap
Beadási határidõk:
- 2003. március 15. A pályázat a következõ akadémiai évre érvényes, az ösztöndíj odaítélésérõl szóló értesítés határideje: június 1., és
- 2003. október 15. a pályázat a következõ szemeszterre érvényes, az ösztöndíj odaítélésérõl szóló értesítés határideje: január 15.
A beadás helye: Osztrák –Magyar Akció Alapítvány, H-1462 Budapest, Pf. 706
Mûvészeti szakirányú ösztöndíjra csak eredményes felvételi vizsga után adható ösztöndíj.

I.2 Kutatói ösztöndíj PhD hallgatók számára

Az ösztöndíj idõtartama: PhD-hallgatóknak: 1-9 hónap
Pályázhatnak

· doktori képzésben részt vevõ nappali, esti és levelezõ hallgatók
· pályázhatnak Magyarországon és Ausztriában egyidõben doktori képzésben részt vevõ hallgatók.
· Az ösztöndíjjal nem pályázható meg a teljes doktori képzés ideje, erre más ösztöndíjtípusoknál van lehetõség, pl. Bertha von Suttner ösztöndíj, vagy az Osztrák Magyar Akció ösztöndijkiírásának VI. pontja.

Az I. pontra vonatkozó pályázati anyag:
A pályázati anyag német nyelven, 1 példányban nyújtandó be. Ez a következõkbõl áll:

- ún. zöldkeretes pályázati formanyomtatvány-csomag: Bewerbung um ein Stipendium für Österreich vagy ennek fekete-fehér web-verziója és annak mellékletei
- részletes önéletrajz,
- kutatói vagy tanulmányi terv a tudományos munka témájának megadásával és a magyar témavezetõ megnevezésével,
- motiváció leírása, Fragebogen zum Motivationsschreiben
- a téma két magyar szakértõjének ajánlása: Empfehlungsschreiben kitöltött formanyomtatványon
- a német nyelv középszintû ismeretének igazolása
- az egyetemen/fõiskolán letett vizsgák igazolása vagy a leckekönyv másolata német nyelvû fordítással, diploma másolata
- egy osztrák professzor, a téma szakértõjének fogadónyilatkozata Betreuungszusage, kitöltött formanyomtatványon.

Az ösztöndíjasok kiválasztása a benyújtott pályázati dokumentumok alapján az Osztrák-Magyar Akció Alapítvány vegyes Ösztöndíjas Albizottsága által történik.

Az ösztöndíj tartalma:
-havi ösztöndíj, amelybõl a tartózkodás összes költsége fedezendõ:

hallgatók és diplomával rendelkezõk számára: 940,- ª
30 év feletti, doktori címmel rendelkezõ diplomások számára: 1.040,- ª


Azoknak az ösztöndíjasoknak, akik nem kívánják igénybe venni az ÖAD (Osztrák Akadémiai Csereszolgálat) által felkínált szálláslehetõséget, annak az ösztöndíjából a havi szálláshozzájárulás/támogatás összegét, 290,- ª-t levonják. Az ösztöndíjasok tandíjmentességben, továbbá egyszeri ösztöndíj-kiegészítésben (Ft) részesülnek, amelyet az Akció iroda folyósít.

II. Felsõoktatási intézmények oktatóinak szóló tudományos, kutatási ösztöndíjak

Az OMAA felsõoktatási intézmények (egyetemek, fõiskolák, szakfõiskolák) oktatóinak tudományos kutatási ösztöndíjakat bocsát rendelkezésre Ausztriában és Magyarországon (kizárólag tudományos szakirány területén)

A pályázatok beadásának határideje: 2003. március 15., május 15., október 15., december 15.
Pályázat kétévenként nyújtható be.
Elutasított pályázók legkorábban a következõ kalendáriumi évben pályázhatnak újra. Két íly módon elnyert ösztöndíj között legalább 2 évnek kell eltelnie.
A pályázók felsõ korhatára: 45 év.
Az ösztöndíj idõtartama: 1 hónap
A benyújtás helye: mindkét országból származó pályázóknak: AÖU/Osztrák-Magyar Akció Alapítvány (levélcím: H-1462 Budapest, Pf. 706)

A pályázó külföldi tartózkodásának elõkészítése ill. az azt követõ megbeszélés céljából a pályázó külföldi kutató partnerének 5 napos, rövid idejû tartózkodása lehetséges a másik országban. A külföldi kutató partner esetén az életkor nem mérvadó, de nyugdíjas egyetemi tanárok tartózkodása kizárt.

A pályázati anyag a következõkbõl áll:

- a motiváció részletes leírása a pályázó által: Fragebogen zum Motivationsschreiben
- a külföldi partner együttmûködési szándéknyilatkozata vagy meghívólevele,
- a felsõoktatási intézmény igazolása arról, hogy a pályázó az intézménynél alkalmazásban áll,
- a pályázó és külföldi kutató-partnere személyi adatai (ez az ösztöndíjas formanyomtatvány-csomag kitöltött elsõ oldala),
- a pályázó önéletrajza.

Az ösztöndíj odaítélésérõl szóló döntést a benyújtást követõ 60 napon belül hozza meg az OMAA Ösztöndíjas Bizottsága.
Az ösztöndíj tartalma: A pályázó az Akció tételeinek megfelelõ ösztöndíjban részesül. A partner számára rövid tartózkodási-, szállás- és útiköltséget térít az Akció Alapítvány, max. 5 napos tartózkodásig.

III. Felsõoktatási intézmények oktatóinak, kutatóinak az osztrák-magyar kapcsolatokat ápoló, ismételt ösztöndíja

Az Osztrák-Magyar Akció Alapítvány Kuratóriuma osztrák és magyar felsõoktatási intézmények azon oktatóinak, akik már korábban az Akció Alapítványtól min. 4 hónapos ösztöndíjban részesültek, kétévenként lehetõséget kínál a másik országban való ismételt ösztöndíjas tartózkodásra, melynek célja, hogy elmélyítsék a már meglévõ tudományos kapcsolatokat a másik országgal ill. hogy felfrissítsék a korábbi kapcsolatokat. A pályázat három alkalommal megismételhetõ.
Az ösztöndíj idõtartama: 1 hónap.
A pályázat benyújtási határidõi: 2003. március 15., május 15., október 15., december 15.
A pályázatokat mindkét ország pályázóinak az Akció Alapítvány címére kell benyújtani:
(levélcím: H-1462 Budapest, Pf. 706)
A pályázók az ösztöndíjas döntésrõl szóló határozatot a benyújtást követõ 60 napon belül kapják meg.
A pályázati anyag a következõkbõl áll:

- személyi adatok, elérhetõség : formanyomtatvány –csomag 1. kitöltött oldala
- a felsõoktatási intézmény igazolása arról, hogy a pályázó az intézmény alkalmazásában áll
- motivációs levél a pályázó részérõl,
- részletes munkaterv,
- a partnerország egyetemének fogadónyilatkozata

Az ösztöndíj tartalma: az OMAA tételei szerint.

IV. Nyári nyelvtanfolyami ösztöndíjak Ausztriában

Az OMAA Kuratóriuma magyar felsõoktatási intézmények nappali tagozatos hallgatóinak (a mûvészeti és germanisztikai szakirányokat, pedagógiai fõiskolákat kivéve) ösztöndíjakat ajánl fel ausztriai Nyári Nyelvtanfolyami részvételre.
A pályázati anyag a következõkbõl áll:

- az OMAA kitöltött pályázati ûrlapja
- motivációs leírás a pályázó részérõl (miért fontos a további szakmai fejlõdése szempontjából a német nyelv alaposabb megismerése?)
- a leckekönyv másolata (német fordítás nélkül!)
- alapfokú német nyelvismeret igazolása

Feltétel: eredményesen lezárt 4 szemeszter igazolása a leckekönyv másolata alapján, viszonylag jó tanulmányi eredmény. Várhatóan 70-90 fõ részvétele lehetséges. Az ösztöndíj idõtartama: 3-4 hét
Beadási határidõ: 2003. március 15.
Benyújtás helye: az OMAA irodája (levélcím: H-1462 Budapest, Pf. 706).
A pályázók a beadást követõ 60 napon belül kapják meg a döntésrõl szóló értesítést.
A pályázókat az OMAA Ösztöndíjas Albizottsága a beadott dokumentumok alapján választja ki, a motivációs levél és a tanulmányi eredmény figyelembe vételével. (azonos szakirányú hallgatók pályázatait hasonlítjuk össze)
Az ösztöndíj tartalma:

- ingyenes részvétel a tanfolyamon, szállás, zsebpénz, egyszeri útiköltség támogatás (a tényleges útiköltséget dokumentumok ellenében, Ft-ban térítjük)

A nyelvtanfolyam helyszínére vonatkozó kéréseket nem tudjuk figyelembe venni.

V. Nyári nyelvtanfolyami ösztöndíjak Magyarországon az Osztrák-Magyar Akció Alapítvány támogatásával

Ausztriai és magyar felsõoktatási intézmények közötti, hallgatóknak, és oktatóknak német ill. közös magyar- és német nyári nyelvi tanfolyamokon való részvétele.

Tájékoztatólag:
A tanfolyamokról az alábbi címeken találhatók részletes információk:

1. Debreceni Nyári Egyetem (magyar nyelv osztrákoknak)
debrecen@nyariegyetem.hu Tel:+36 52 532 594
2. Szeged 2003 (közös magyar-német nyelvtanfolyam):
Szeged: Dr. Szajbély Mihály media@hung.u-szeged.hu
Bécs: Dr. Andrea Seidler andrea.seidler@univie.ac.at
3. Budapest 2003 (közös magyar-német nyelvtanfolyam):
Dr. Szili Katalin, balaci@isis.elte.hu Tel: +361 266 3521/App.5425

Általános tudnivalók magyar pályázóknak
A pályázatokat a feltételek szerint 1 példányban, német nyelven kérjük.
A Formanyomtatvány-csomag és mellékletei web-oldalunkról letölthetõek, vagy postán kérhetõek az Alapítvány ügyvezetõi irodájának címzett levélben (50 és 60 Ft-os bélyeggel ellátott válaszborítékot kérünk). A Formanyomtatvány–csomag fénymásolható. Kitöltése géppel vagy nyomtatott betûvel német nyelven történik.
Az alapítvány csak a formailag teljes pályázatokat bírálja el. Utólagos ösztöndíjkérelmek benyújtására (Ausztriában már felsõoktatási tanulmányokat folytatók kérelmére) nincs lehetõség.
Az alapítványi pályázatokról hozott döntéseket, az ösztöndíjasok névsorát a web-oldalunkon, az Oktatási Közlönyben és a Magyar Hírlap c. napilapban nyilvánosságra hozzuk.
A 4 hónapnál hosszabb ideig tartó ausztriai ösztöndíjak igénybevételéhez kiutazás elõtt beszerzendõ tartózkodási engedély kötelezõ, melyet kérelem alapján az ÖAD-BAMO irodától kapott névre szóló dokumentum alapján, a budapesti Osztrák Nagykövetség Konzulátusa (H-1068 Budapest, Benczúr u. 16., Tel: +36 1352-9613) térítésmentesen kiállít.
Az ösztöndíjastól az Ausztriában folytatott tanulmányokról az ösztöndíj befejezését követõ 30 napon belül a fogadó professzor által is aláírt német nyelvû beszámolót kérünk.
Az Osztrák-Magyar AKCIÓ Alapítvány címe:
Postacím: 1462 Budapest, Pf. 706 (VIII., Budapest, Múzeum krt. 4/C.)
Telefon/telefax: 06-1-266-74-74
Internet: http://www.omaa.elte.hu
E-mail: aoeu@elte.hu, omaa@elte.hu

14. Mellon kutatói ösztöndíjak (http://www.mellon.org)

Warburg Institute /London/: Fellowships in Humanities (http://www.sas.ac.uk/warburg)
Beadási határidõ: 2003. április 4.

University of Edinburgh: Fellowships in Humanities (http://www.ed.ac.uk/iash/homepage.html)
Beadási határidõ: 2003. március 31.

W. F. Albright Institute of Archeological Research /Jerusalem/ (http://www.wfalbright.org)
Beadási határidõ: 2003. április 1.

American Research Institute in Turkey: Fellowships in Social Sciences or Humanities (http://www.wfalbright.org )
Beadási határidõ: 2003. április 1.

15. A University of Kiel önköltséges nyári egyetemérõl és ösztöndíjairól további információt a http://www.bwl.uni-kiel.de/KiSS/ Internet címen találhat. Beadási határidõ: 2003. március 15.

16. A Nemzeti Színház drámapályázatot hirdet. Bármilyen témájú, mûfajú és terjedelmû mûvel lehet pályázni. Beküldési határidõ: 2003. szeptember 15. Részletek a Pályázati Iroda faliújságján.

17. A következõ tájékoztatók megtalálhatók a Külügyi Osztályon:

· Instituto de Estudios Bursátiles - spanyol nyári egyetemek (http://www. ieb.es)
· A Costa de Valencia önköltséges spanyol nyelvi kurzusai (www.costadevalencia.com)
· A CAVILAM önköltséges francia nyelvi kurzusai (www.cavilam.com) - brosúra
· Olasz nyelvi kurzusok (www.linguaviva.it és www.linguadue.it) - brosúra

Kari Kurír
A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának hírlevele
Kiadja az SZTE BTK Dékáni Hivatala
Felelõs kiadó: Dr. Berta Árpád dékán
Felelõs szerkesztõ: Pereszlényi Gábor pályázati referens

Aktuális pályázatok határidõ-táblázata

Határidõ

Meghirdetõ

A pályázat célja, címe

Megjelenés helye

2003. feb. 7.

MÖB-CCIR

Indiai ösztöndíj

Kurír 149.

2003. feb. 7.

MÖB

Cambridge-i ösztöndíj

Kurír 149.

2003. feb. 10.

OM

Tankönyvkiadás támogatása

Kurír 149.

2003. feb. 15.

OM

Pedagógiai lapok támogatása

Kurír 149.

2003. feb. 15.

FÉNS

Kutatói ösztöndíj

Kurír 149.

2003. feb. 15.

DUE

XIII. diákújságíró ás rádiós pályázat

Kurír 148.

2003. feb. 26.

Pro Renovanda

Klebelsberg Kunó emlékére

Kurír 149.

2003. feb. 28.

MTA

Bolyai János kutatási ösztöndíj

Kurír 149.

2003. feb. 28.

NKÖM

Ösztöndíjak

Kurír 149.

2003. feb. 28.

AMFK

Humán erõforrásfejlesztés

Kurír 149.

2003. feb. 28.

Jagello Egyetem

Holocaust és zsidó civ. - nyári egyetem

Kurír 148.

2003. feb. 28.

Pro Renovanda

Egyetemi diáksportért

Kurír 149.

2003. feb. 28.

Pro Renovanda

Környezetkultúra

Kurír 149.

2003. márc. 1.

Pro Renovanda

Unger Mátyás emlékére

Kurír 149.

2003. márc. 1.

Socrates

Grundtvig/Comenius

Kurír 149.

2003. márc. 7.

SZTE BTK

Tanársegédi állás

Kurír 149.

2003. márc. 7.

Orsz.gy. eln., külügym.

EU-pályázat

Kurír 149.

2003. márc. 15.

OMAA

Ösztöndíjak

Kurír 149.

2003. márc. 15.

University of Kiel

Önköltséges nyári egyetem

Kurír 149.

2003. márc. 31.

Pro Renovanda

Diákok a tudományért

Kurír 149.

2003. márc. 31.

Mellon

University of Edinburgh

Kurír 149.

2003. ápr. 1.

Mellon

Albright Institute

Kurír 149.

2003. ápr. 1.

Mellon

American Research Institute

Kurír 149.

2003. ápr. 1.

Sz. Zsidó Hitközség

Pályázat

Kurír 145.

2003. ápr. 2.

Pro Renovanda

Dunatáji népek kutatása

Kurír 149.

2003. ápr. 4.

Mellon

Warburg Institute

Kurír 149.

2003. ápr. 15.

Pro Renovanda

Kollégiumokért

Kurír 149.

2003. ápr. 24.

Pro Renovanda

Tudomány az oktatásban

Kurír 149.

2003. ápr. 28.

ELTE BTK Komp.

Irodalomtörténeti tanulmányok

Kurír 148.

2003. ápr. 30.

Boldog Jövõnkért A.

Antológiában megjelenés

Kurír 148.

2003. máj. 15.

OMAA

Oktatói ösztöndíjak

Kurír 149.

2003. szep. 15.

Nemzeti Színház

Drámapályázat

Kurír 149.

2003. okt. 15.

Pro Renovanda

Diákok a tudományért

Kurír 149.

2003. okt. 15.

Pro Renovanda

Kollégiumokért

Kurír 149.

2003. okt. 15.

OMAA

Ösztöndíjak

Kurír 149.

2003. dec. 15.

OMAA

Oktatói ösztöndíjak

Kurír 149. 

       

Folyamatos

OTKA

Utazási támogatás

Kurír 109/121.

Folyamatos

OTKA

Publikációs támogatás

Kurír 109/121.

Folyamatos

OTKA

Konferenciaszervezési támogatás

Kurír 121.

Folyamatos

Média az Emberekért

Riporter kerestetik

Kurír 130.

Folyamatos

OMKFH

Mûszaki fejlesztés és trsd.

Kurír 129.

Folyamatos

Illyés Alapítvány

Határon túli magyarság

Kurír 92/122.

Folyamatos

OMAA

Ausztria-Mo.együttmûködés

Kurír 114.

Folyamatos

Nyílt Társadalom Alap.

OSI 2000

Kurír 114.

Folyamatos

Soros Al.

Kulturális és mûvészeti rendezvények

Kurír 100.