Kari Kurír

A Szegedi Tudományegyetem
Bölcsészettudományi Karának
hírlevele

Elektronikus változat

153. szám - 2003. június 19.

Dékáni közlemény

A legutóbbi kari tanácson elhangzott ígéretemnek megfelelõen, a Kari Kurír nyilvánosságát is fölhasználva, szeretném tájékoztatni a Kar közvéleményét arról, hogy az Egyetem u. 2-6. szám alatti épületünk felújítása június végén megkezdõdik. A felújítás során megújul az épület külsõ és belsõ homlokzata, kicserélésre kerül a tetõszerkezet néhány része, megújulnak az épületben található vizesblokkok (mellékhelyiségek), részleges cserére illetve felújításra kerül sor a homlokzaton lévõ ablakszemek esetében, díszburkolatot kap mind a négy udvarszem. A munkálatok nagyobb volumenben a felvételi vizsgák után július 8-án kezdõdnek és október végéig tartanak. A régóta várt felújítás, épületünk megszépülése remélem, hogy mindenkit örömmel tölt el ugyan, de természetesen a munkálatok ideje alatt több kellemetlenséggel is számolnunk kell, melyek minden ilyen munka velejárói. Kérem a Kar minden polgárát, hogy ezeket a kellemetlenségeket lehetõleg derûvel viseljük, arra gondolva, hogy október végétõl sokkal méltóbb körülmények között dolgozhatunk.


Információk


1.
Tájékoztató az Egyetemi Tanácsi választásokról
A 2003. május 20-21-22-én (jelölés) és május 27-28-29-én (választás) megtartott Egyetemi Tanácsi választás eredményeképpen a Bölcsészettudományi Kar választott képviselõje az Egyetemi Tanácsban: Almási Tibor, egyetemi docens; póttagok: Balázs Mihály, egyetemi tanár; Szõnyi György Endre, egyetemi docens; Tar Ibolya, egyetemi docens. A testületnek hivatalból, szavazattal rendelkezõ tagja a Bölcsészettudományi Kar dékánja.


2.
Tájékoztató a Kari Tanácsi választásokról
A 2003. május 27-28-29-én megtartott Kara Tanácsi választások eredményeképpen a 2003. július 1-jével hatályba lépõ Kari Tanács összetétele az alábbi:


Intézet

Választott képviselõ

Póttag

Angol–Amerikai Intézet Szõnyi György Endre, egyetemi docens Resch Béláné
Novák György
Kiss Attila
Germán Filológiai Intézet Ágel Vilmos, egyetemi tanár Hárs Endre
Horváth Géza
Petneki Katalin
Magyar Nyelvi és Irodalmi Intézet Forgács Tamás, egyetemi docens Szajbély Mihály
Szilasi László
Bakró-Nagy Marianne
Néprajzi, Ókortudományi, Orientalisztikai, Régészeti Intézet Tar Ibolya, egyetemi docens Barna Gábor
Dér Terézia
Fodor István
Pedagógiai Pszichológiai Intézet Vajda Zsuzsanna, egyetemi docens Kõrössy Judit
Fülöp Márta
Vidákovich Tibor
Szláv Intézet Bagi Ibolya, egyetemi docens Kocsis Mihály
Ferincz István
Kacziba Ágnes
Társadalomelméleti Intézet Feleky Gábor, egyetemi docens Dékány András
Katona Péter
Gyenge Zoltán
Történeti Intézet Marjanucz László, egyetemi docens Almási Tibor
Makk Ferenc
J.Nagy László
Újlatin Kultúrák Intézete Anderle Ádám, egyetemi tanár Penke Olga
Berta József Tibor
Pál József
A nem oktató dolgozók képviselõje Varga Jenõné, elõadó Kothencz Mihály
Juratovics Zoltánné
Oláh Anikó
Továbbá a testületnek hivatalból, szavazattal rendelkezõ tagja a Bölcsészettudományi Kar dékánja.


3.
A Kari Tanács a 2003. június 12-én megtartott ülésén az alábbi határozatokat hozta:

13 igen, 0 nem, 0 tartózkodom szavazattal támogatta

– Szõnyi György Endre intézetvezetõi pályázatát az Angol-Amerikai Intézetben. (28/2003.)
– Csejtei Dezsõ intézetvezetõi pályázatát a Társadalomelméleti Intézetben. (29/2003.)
– Marjanucz László intézetvezetõi pályázatát az Történeti Intézetben. (30/2003.)
– Pálfy Miklós tanszékvezetõi pályázatát a Francia Nyelvi és Irodalmi Tanszékre. (31/2003.)
– Kukoveczné Zentai Mária tanszékvezetõi pályázatát a Klasszikus Magyar Irodalmi Tanszékre. (32/2003.)
– Koszta László tanszékvezetõi pályázatát a Középkori és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszékre. (33/2003.)

A Kari Tanács továbbá:

– 2 igen, 5 nem, 7 tartózkodom szavazattal nem támogatta Csapó Benõ tanszékvezetõi pályázatát a Neveléstudományi Tanszékre. (34/2003.)
– 13 igen, 0 nem, 0 tartózkodom szavazattal, egyhangúlag támogatta Pukánszky Béla tanszékvezetõi pályázatát a Neveléstudományi Tanszékre. (35/2003)
– 13 igen, 0 nem, 1 tartózkodom szavazattal támogatta Barna Gábor tanszékvezetõi pályázatát a Néprajzi Tanszékre. (36/2003.)
– 14 igen, 0 nem, 0 tartózkodom szavazattal, egyhangúlag támogatta Font Zsuzsanna tanszékvezetõi pályázatát a Régi Magyar Irodalmi Tanszékre. (37/2003.)
– 13 igen, 0 nem, 1 tartózkodom szavazattal támogatta Dr. Dékány András tanszékvezetõi kinevezésének meghosszabbítását a Filozófia Tanszékre. (38/2003.)
– 14 igen, 0 nem, 0 tartózkodom szavazattal, egyhangúlag támogatta Dr. Zimonyi István tanszékvezetõi kinevezésének meghosszabbítását a Középkori Egyetemes Történeti Tanszékre. (39/2003.)
– 12 igen, 0 nem, 2 tartózkodom szavazattal támogatta Dr. Pál József tanszékvezetõi kinevezésének meghosszabbítását a Olasz Nyelvi és Irodalmi Tanszékre. (40/2003.)
– 13 igen, 0 nem, 1 tartózkodom szavazattal, támogatta Dr. Feleky Gábor tanszékvezetõi kinevezésének meghosszabbítását a Szociológia Tanszékre. (41/2003.)
– 13 igen, 0 nem, 0 tartózkodom szavazattal, egyhangúlag támogatta Dr. J. Nagy László tanszékvezetõi kinevezésének meghosszabbítását az Újkori Egyetemes Történeti és Mediterrán Tanulmányok Tanszékre. (42/2003.)

A Kari Tanács egyhangúlag támogatta:

– a Bölcsészettudományi Kar Tanulmányi és Vizsgaszabályzatának módosítását. (43/2003.)
– a hallgatók által fizetendõ díjak és térítések szabályzatának módosítására tett javaslatot. (44/2003.)

A Kari Tanács 14 igen szavazattal támogatta:

– Dely Zsófia, német szakos hallgató idõntúli államvizsga iránti kérelmét. (45/2003.)
– Orosz József, szociológia szakos hallgató idõntúli államvizsga iránti kérelmét. (46/2003.)

A Kari Tanács egyhangúlag tudomásul vette a 2003-ban díszdiplomára jogosultakra vonatkozó elõterjesztést.


Személyi hírek


1.
Tanszékünk oktatója, Dr. Németh Miklós adjunktus részt vett a Horvát Alkalmazott Nyelvészeti Társaság által szervezett konferencián A stabil linguistic variation without language change – The case marking of inessive and illative case in late Middle Hungarian címû elõadásával.


2.
A Római Magyar Akadémián 2003. június 6-án bemutatták a Josef Tiso e la questione ebraica (Jozef Tiso és a zsidókérdés Szlovákiában) címû olasz nyelvû tanulmánykötetet, amelynek társszerkesztõje Eördögh István, a Szegedi Tudományegyetem és Ingrida Graziano, a római egyetem kutatótanára. A cosenzai Periferia kiadónál megjelent kötetet az itáliai felsõoktatás történelem szakos hallgatóinak szánták segédanyagul. A szerzõk reményei szerint a tanulmány – ha találnak rá szponzort – magyarul is megjelenik majd.

/Népszabadság/


3
. Dr. Penke Olga, a Francia Nyelv és Irodalmi Tanszék vezetõje, évtizedes tanszékvezetõi munkája befejeztével az oktatási miniszter "A magyar felsõoktatásért emlékplakett" kitüntetésben részesült, amelyet a Kari Tanács június 12-iki ülésén vett át.


4.
A Tinta Kiadó gondozásában az Ünnepi könyvhétre megjelent Forgács Tamás új könyve Magyar szólások és közmondások szótára. Mai nyelvünk állandósult szókapcsolatai példákkal szemléltetve címmel. (Budapest 2003, 843. o.). A könyv O. Nagy Gábor több mint 30 éve megjelent kompendiuma óta az elsõ átfogó frazeológiai szótára a magyar nyelvnek. Alapvetõ újítása a korábbi hasonló munkákhoz képest, hogy nem tartalmaz régi és tájnyelvi adatokat, tehát valóban a mai magyar nyelv állandósult szókapcsolatait mutatja be, ezenkívül minden szócikkben autentikus szövegpéldák mutatják be a kifejezések szövegbeli alkalmazásának módját, beleértve az esetleges ferdítéseket, persziflázsokat is. Számos szócikk végén tanulságos és élvezetes magyarázatok is találhatók, amelyek az egyes kifejezések kultúrtörténeti vagy néprajzi hátterét tárják az olvasók elé.


Tudományos és PhD hírek


1.
PhD-védések:

Medgyes Tamás (irodalomtudomány) PhD-védésére 2003. június 17-én került sor. A védés eredménye: 85%.
Györei Zsolt (irodalomtudomány) PhD-védésre 2003. június 20-án 11 órai kezdettel kerül sor a BTK Kari Tanácstermében.
Ádám Anikó (irodalomtudomány) PhD-védésre 2003. június 20-án 14 órai kezdettel kerül sor a BTK VI. sz. tantermében.


2.
PhD-szigorlatok:

Ármeán Ottília (irodalomtudomány) PhD-szigorlatára 2003. június 17-én került sor. A szigorlat eredménye: 100%.
Berta Ádám (irodalomtudomány) PhD-szigorlatára 2003. június 17-én került sor. A szigorlat eredménye: 93%.

3. Az Egyetemi Doktoravató Ünnepségre 2003. június 27-én 11 órai kezdettel kerül sor az Aulában. A Bölcsészettudományi Kar keretén belül avatásra kerül:

Szász Géza
Rákosi Marianna
Katona Tünde
Virágné Horváth Erzsébet
Schauer Hilda
Szabados György
Bán Mónika
Ferwagner Péter Ákos
Kövér Lajos


4. A Kari Doktori Tanács ülése elõreláthatólag 2003. június 26-án lesz.


A Kar pályázatai


A
Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara posztdoktori belsõ ösztöndíjas pályázatokat hirdet meg az alábbi feltételekkel:
Posztdoktori pályázatot hirdetünk azon a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán tanult PhD fokozatot szerzett volt doktoranduszaink számára, akiknek nem sikerült tudományos pályán elhelyezkedni. A posztdoktori ösztöndíj havi összege bruttó 125 E Ft. Odaítélésének feltétele, hogy a pályázó ne rendelkezzen fõállású munkaviszonnyal, s az ösztöndíj folyósításának idején nem is létesíthet fõállású munkaviszonyt. Az adóköteles ösztöndíj folyósításának ideje: 2003. szeptember – 2004. augusztus, tartama mindösszesen 12 hó. A pályázók között az ösztöndíj odaítélésérõl az oktatási programvezetõk javaslatainak figyelembe vételével a BTK Doktori Tanácsa dönt.

A pályázatok beadásának helye: BTK Dékáni Hivatal Szeged, Egyetem u. 2. Tel.: 54 43 60.
Határideje: 2003. június 27. (péntek).


Pályázatok

A pályázatokat illetõen bõvebb információkhoz juthat a B-Közép Irodában.
Ûrlapok letöltéséhez, kérjük, használja a Kari Kurír pályázati oldalát!
http://www.arts.u-szeged.hu/kurir/palyazat/index.html


1.
A Magyar Ösztöndíj Bizottság felhívja a figyelmet a japán kormány ösztöndíjaira hallgatók és kutatók részére a 2004/2005-ös akadémiai évre.

– Kutatói ösztöndíj szinte valamennyi tudományágban
Feltételek: 35 év alatti életkor, egyetemi, fõiskolai diploma (legkésõbb a kiutazás idõpontjáig)
– Egyetemi ösztöndíj szinte valamennyi tudományágban
Feltételek: 17-21 év közötti életkor (2004. április 1-jén), érettségi bizonyítvány

Bõvebb információ: http://www.scholarship.hu/aktualis/japankorm.html
A pályázat beérkezési határideje: 2003. június 30. (Japán Nagykövetség)


2.
A Magyar Ösztöndíj Bizottság és a DAAD (Német Felsõoktatási Csereszolgálat) pályázatot hirdet németországi kutatócserékre (2004-2005). Jelentkezési határidõ: 2003.július.31.
Bõvebb információ:

(magyarul): http://www.scholarship.hu/dok/DAADprojmagy.rtf
(németül): http://www.scholarship.hu/dok/DAADprojgerman.rtf


3.
Az ELTE Galego Nyelvi és Kulturális Központja és a Magyar Napló szerkesztõsége mûfordítói pályázatot hirdet. Részletek a Pályázati Iroda faliújságján. Határidõ: 2003. szeptember 15.


4.
A Magyarországi Cigányokért Közalapítvány tanulmányi ösztöndíjpályázatokat hirdet cigány hallgatók részére. Részletek a Pályázati Iroda faliújságján. A pályázatok beadási határideje: 2003. szeptember 30.


5.
A Magyar Ösztöndíj Bizottság külföldi ösztöndíjakat hirdet nyári egyetemi részvételre, tanulmányutakra, teljes és részképzéses ösztöndíjakra a 2004/2005. tanévre. Bõvebb információ a http://www.scholarship.hu/aktualis/felhivas2004/2004.html címen található. A pályázat beadási határideje: 2003. október 10.


6.
A Magyar Állami Eötvös Ösztöndíj a hazai tudományos, gazdasági és kulturális élet legtehetségesebb fiatal szakembereinek külföldi továbbképzését, külföldi kutatóhelyeken, alkotómûhelyekben, kutatói illetve mûvészeti munkában való részvételét teszi lehetõvé. Pályázhat minden, 40 évesnél nem idõsebb, felsõoktatási intézményben oklevelet szerzett magyar állampolgár, aki eddigi szakmai tevékenységével - lehetõleg a PhD vagy DLA fokozat megszerzésével, rangos publikációkkal, egyéb alkotásaival és eredményeivel - már bizonyította kiemelkedõ képességét.
Pályázni bármely tudományterületen és tudományágban lehet.
Az Ösztöndíj idõtartama 3-8 hónap, amely indokolt esetben, - az állami költségvetés függvényében egy alkalommal legfeljebb, 6 hónappal - meghosszabbítható. Az Ösztöndíj indokolt esetben többször is megpályázható. Ebben az évben a 203 pályázóból 81 fõ átlagosan 4-5 hónapos tanulmányutat nyert.
Az ösztöndíjas utak 2004. március 1-jétõl kezdõdhetnek.

A pályázatnak a következõket kell tartalmaznia:

– A MÖB pályázati adatlapja a Magyar Állami Eötvös Ösztöndíjhoz ( 3 példány)* (A pályázó a nyomtatványon jelölje meg a témájának megfelelõ szakmai kollégium számát is, amely az adatlap alján található.)
– Szakmai életrajz magyar és angol nyelven (2-2 példány)
– Publikációk jegyzéke, magyar és angol nyelven; ( 2 példány) A publikációs jegyzékben külön kell választani a hazai és a külföldi közleményeket a következõ bontásban: szakmai folyóiratban megjelent cikkek, könyvek, konferencia kiadványok, egyéb. (A pályázónak a három legjobbnak ítélt publikációja másolatát is csatolnia kell a pályázathoz!)
– Legalább két szakmailag elismert ajánló véleménye lezárt borítékban a mellékelt (letölthetõ) kétoldalas ajánló lapon
– Munkaterv magyar és angol nyelven (2-2 példányban, 1-3 oldal terjedelemben.)
– A pályázó által beszerzett, külföldi fogadókészséget igazoló levél (Fax vagy e-mail esetén annak az eredetijét utólag meg kell küldeni a MÖB Irodába 2003. november 20-ig.)
– Költségterv formanyomtatványon (2 példány)
– Oklevél másolat (2 példány)
– Idegennyelv tudást igazoló állami nyelvvizsga bizonyítvány vagy azzal egyenértékû bizonyítvány. (2 példány)

A pályázathoz szükséges formanyomtatványok (1, 4, 7) a MÖB Iroda Ügyfélszolgálati Irodájától (Budapest, XIV. Ajtósi Dürer sor 19-21.) kérhetõk, ill. az Internetrõl letölthetõk.
A MÖB az ösztöndíjas külföldi megélhetéséhez, szállásához, munkájának dologi kiadásaihoz ad anyagi támogatást és az ösztöndíjas egyszeri oda-vissza útiköltségét is biztosítja. A pályázatokat a következõ címre kell postán vagy személyesen eljuttatni: MÖB Iroda, Professzorok Háza, 1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21. A borítékra kérjük ráírni: "Magyar Állami Eötvös Ösztöndíj".
Valamennyi, az ösztöndíj segítségével, annak eredményeként létrejött munkán fel kell tüntetni, hogy "Készült a Magyar Állami Eötvös Ösztöndíj támogatásával."Az ösztöndíj munkajogi vonatkozású ügyeit az ösztöndíjas maga intézi. További információt a MÖB Iroda ad. (Holodnyák Péter szakreferens, tel.: 384-9010)

Bõvebb információ, ûrlapok megtalálhatók a
http://www.scholarship.hu/aktualis/felhivas2004/eotvos.html címen. Beadási határidõ: 2003. október 31.


7.
A Nemzetközi Visegrádi Alap ösztöndíjprogramjának következõ határideje: 2004. január 31. Részletek a http://www.visegradfund.org címen.

Kari Kurír
A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának hírlevele
Kiadja az SZTE BTK Dékáni Hivatala
Felelõs kiadó: Dr. Berta Árpád dékán
Felelõs szerkesztõ: Pereszlényi Gábor pályázati referens

Aktuális pályázatok határidõ-táblázata

Határidõ

Meghirdetõ

A pályázat célja, címe

Megjelenés helye

2003. jún. 20.

Socrates/Erasmus

Hallgatói szociális támogatás

Kurír 152.

2003. jún. 25.

SZTE BTK

Predoktori

Kurír 152.

2003. jún. 25.

MINSZ

Írótámogatás

Kurír 152.

2003. jún. 27.

SZTE BTK

Posztdoktori

Kurír 153.

2003. jún. 30.

Japán kormány

Ösztöndíjak

Kurír 153.

2003. jún. 30.

Rákóczi-Deák

Versíró pályázat

Kurír 152.

2003. júl. 1.

CERGE-EI

Regional Research Competition

Kurír 151.

2003. júl. 15.

KE -EU Tört&Trsd.A

Orwell

Kurír 151.

2003. júl. 15.

Fulbright

Ösztöndíjak

Kurír 152.

2003. júl. 31.

MIF

Ösztöndíj

Kurír 150.

2003. júl. 31.

DAAD

Kutatócserék

Kurír 153.

2003. aug. 15.

Erdélyért

Mo-i tanulmányok támogatása

Kurír 152.

2003. aug. 25.

SZTE BTK

Predoktoranduszi

Kurír 152.

2003. aug. 31.

HM-MINSZ

Irodalmi pályázat

Kurír 152.

2003. szep. 15.

Nemzeti Színház

Drámapályázat

Kurír 149.

2003. szep. 15.

ELTE & MN

Mûfordítói pályázat

Kurír 153.

2003. szep. 30.

M. 1956 Emlékére

Pályázat

Kurír 152.

2003. szep. 30.

MACIKA

Tanulmányi ösztöndíjpályázatok

Kurír 153.

2003. okt. 15.

MÖB

Külföldi ösztöndíjak

Kurír 153.

2003. okt. 15.

Pro Renovanda

Diákok a tudományért

Kurír 149.

2003. okt. 15.

Pro Renovanda

Kollégiumokért

Kurír 149.

2003. okt. 15.

OMAA

Ösztöndíjak

Kurír 149.

2003. okt. 31.

MÖB

Eötvös Ösztöndíj

Kurír 153.

2003. nov. 15.

TEMPUS

L. da Vinci elõkészítõ látogatások

Kurír 151.

2003. dec. 15.

OMAA

Oktatói ösztöndíjak

Kurír 149.

2004. jan. 31.

Visegrádi Alap

Ösztöndíjprogram

Kurír 153.

       

Folyamatos

OTKA

Támogatások

Kurír 121.

Folyamatos

Média az Emberekért

Riporter kerestetik

Kurír 130.

Folyamatos

OMKFH

Mûszaki fejlesztés és trsd.

Kurír 129.

Folyamatos

Illyés Alapítvány

Határon túli magyarság

Kurír 92/122.

Folyamatos

OMAA

Ausztria-Mo.együttmûködés

Kurír 114.

Folyamatos

Nyílt Társadalom Alap.

OSI 2000

Kurír 114.

Folyamatos

Soros Al.

Kulturális és mûvészeti rendezvények

Kurír 100.