Kari Kurír

A Szegedi Tudományegyetem
Bölcsészettudományi Karának
hírlevele

Elektronikus változat

Különszám (184.) - 2006. július 27.


Megrendülten tudatjuk, hogy karunk Újkori Egyetemes Történeti és Mediterrán Tanulmányok Tanszékének adjunktusa, dr. Kukovecz György 2006. július 24-én mindannyiunk megdöbbenésére váratlanul elhunyt. Temetése 2006. augusztus 7-én 11 órakor lesz Nagymágocs község temetõjében. Kukovecz Györgyöt a kar saját halottjának tekinti. Emlékét kegyelettel megõrizzük.



A Kar pályázatai


1.
A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara predoktoranduszi belsõ ösztöndíjas pályázatokat hirdet meg azon egyetemi diplomával rendelkezõ volt hallgatói számára, akik a 2005/2006. tanévben eredményes vizsgájuk ellenére — helyhiány miatt — nem nyernek felvételt a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán mûködõ PhD-programok valamelyikére. A predoktoranduszi ösztöndíj havi összege 52.500,- Ft. Az adómentes ösztöndíj folyósításának ideje: 2006. szeptember – 2007. augusztus, tartama mindösszesen 12 hó. A pályázók között az ösztöndíj odaítélésérõl a programvezetõk javaslatainak figyelembe vételével a BTK Doktori Tanácsa dönt.
A pályázatok beadásának helye: BTK Dékáni Hivatal Szeged, Egyetem u. 2. Tel.: 54 43 62.

Határideje:
2006. augusztus 23.

A pályázatnak tartalmaznia kell:
- a pályázó személyes adatait (név, születési hely és idõ, anyja neve, értesítési címe)
- a pályázó szakmai önéletrajzát,
- a pályázó publikációinak jegyzékét,
- a pályázó ösztöndíjas idõszakra vonatkozó munkatervét,
- az illetékes PhD kurzus oktatási programvezetõjének támogató nyilatkozatát.

A pályázatok elbírálásáról a pályázók 2006. szeptember 15-ig kapnak értesítést.


2.
A szegedi Kristó Gyula Alapítvány Kuratóriuma pályázatot hirdet a 2006. évi Kristó Gyula-díj elnyerésére.

Pályázhat a
középkori magyar históriában érdekelt tudományok (történelem, történeti segédtudományok, régészet, történeti névtan, forráskutatás) témakörében a Szegedi Tudományegyetem fiatal (40 év alatti, ill. 40. életévét a pályázat évében betöltõ) oktatója, kutatója, aki vagy legalább 3 éve dolgozik a szegedi egyetemen, vagy pedig Szegeden végezte a medievisztika PhD-képzést. Ugyanakkor pályázhat más munkahelyen dolgozó fiatal szakember is, aki a medievisztika PhD-képzést Szegeden végezte el. A fentiek közül a Kuratórium azon fiatal szakemberek pályázatát várja, akik a pályázat évében, ill. az azt megelõzõ naptári évben kiemelkedõ tudományos munkát végeztek (pl. PhD-disszertáció megvédése; önálló tudományos szakkönyv megjelentetése, ill. jelentõs szakcikkek, tanulmányok publikálása). Évente legfeljebb kettõ pályázó kaphatja meg az alapítvány díját.

A pályázat beérkezési határideje folyó év
október 26-a. Cím: Kristó Gyula Alapítvány Kuratóriuma, SZTE Történeti Segédtudományok Tanszék. 6722 Szeged, Egyetem u. 2. III. emelet. A küldemény borítójára írják rá: Pályázat.

A pályázatnak tartalmaznia kell egyrészt egy rövid írásbeli nyilatkozatot, amelyben a pályázó bejelenti, hogy megpályázza a Kristó Gyula-díjat, másrészt ezzel együtt be kell nyújtani azt a szakmunkát (PhD-értekezést, ill. szakkönyvet vagy tanulmányokat), amivel a pályázó a díjat megpályázza. Végül csatolni kell egy rövid szakmai önéletrajzot publikációs jegyzékkel együtt, különös tekintettel a pályázati kiírás feltételeire, s meg kell adni az elérhetõségi lehetõségeiket is (cím, telefon, fax stb.).

Dr. Makk Ferenc s.k.
egyetemi tanár,
a Kuratórium elnöke


Kari Kurír
A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának hírlevele
Kiadja az SZTE BTK Dékáni Hivatala
Felelõs kiadó: Dr. Almási Tibor dékán
Felelõs szerkesztõ: Pereszlényi Gábor pályázati referens